Arrestordre utstedt på forfatter

ETTERSØKT I HJEMLANDET: Tsitsi Dangarembga har fått utstedt en arrestordre på seg i hjemlandet. Her fra norgesbesøket tidligere i juni. (Foto: Press forlag)

Hun besøkte Norge tidligere i juni. Nå har zimbabwiske myndigheter utstedt arrestordre på den kjente forfatteren Tsitsi Dangarembga etter at hun ikke møtte opp i retten.

Det hele staret i 2020, da Tsitsi Dangarembga ble arrestert for å ha demonstrert mot korrupsjon i hjemlandet Zimbabwe. Etter dette ble hun siktet for å ha oppfordret til offentlig vold, men ble løslatt mot kausjon dagen etter.

Nesten to år senere har fortsatt ikke rettssaken startet, og Dangarembga har bedt om at saken henlegges på grunn av mangel på bevis. Retten skulle mandag ta stilling til anmodningen, men utstedte arrestordre da hun ikke møtte opp.

Ifølge forsvareren hennes møtte ikke Dangarembga opp på grunn av medisinske årsaker. Han forklarer at hun befinner seg i Tyskland, og blir undersøkt av lege der. Advokaten hennes sier at hun vil søke om å få kjennelsen opphevet.

LES OGSÅ: Booker-nominert for retten

Nylig i Norge

Tsitsi Dangarembga er en kjent zimbabwisk forfatter, dramatiker og filmregissør. Tidligere i juni besøkte hun Norge, i forbindelse med at hun ble innlemmet som en av forfatterne i Framtidsbiblioteket.

FRAMTIDSFORFATTERE: Karl Ove Knausgård og Tsitsi Dangarembga, med blant andre kunstneren bak prosjektet, Katie Paterson. (Foto: Deichman / Facebook)

I Norge har Press forlag blitt Tsitsis forlegger. Neste vår utgir de romanen Nervous Conditions og essaysamlingen Black and female.