FRAMSNAKKING: Har man "Spør Vera" så er man litt tryggere i verden, sier Ragnfrid Trohaug.
I dag er det Ragnfrid Trohaug, forlagssjef for Cappelen Damm Barn og unge, som graver opp egne skatter og løfter frem andres gull, ved å A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.
Livets mange spørsmål
– Fra eget forlag vil jeg løfte fram nylig avdøde Vera Micaelsens bok Spør Vera, som er ei samling spørsmål om vanskelige, morsomme, flaue og forunderlige ting stilt av leserne i Aftenposten jr. Vera ga kloke svar på alt fra hvorfor blir jeg så glad av å ta på meg fotballsko? til hvordan kan jeg bli venn igjen med venninna mi som jeg har krangla med? Som barn har man ofte mange spørsmål man ikke har svar på, følelser man ikke har språk for og mange har ikke en voksen de kan spørre. Da er det fabelaktig fint å ha ei bok som har gode svar på viktige spørsmål. Jeg tenker på denne boka som ei viktig håndbok for barnelivet. Har man Spør Vera så er man litt tryggere i verden.
Godt om klimaendringer
Boken Ragnfrid Trohaug løfter frem fra et annet forlag er smertelig tidsaktuell:
– Sakprosaboka Før Øya synker- en klimadokumentar fra Gyldendal er ei bok som fortjener taletid, fordi den formidler et viktig og aktuelt emne på en god måte. Forfatter, journalist og festivalsjef Teresa Grøtan har reist verden rundt og besøkt barn og unge på steder som er rammet av klimaforandringene. Hun snakker med ungdommer på Kiribati, øyriket som står i fare for å bli oversvømt og utradert, besøker unge klimaaktivister i et brannherja California og treffer ungdommer som fikk huset sitt knust av ras på Svalbard. Ikke bare lærer leseren om klimaendringer og ofrene for disse endringene, man får som leser også en introduksjon til den journalistiske og fortellende sakprosaen, en sjanger man ikke finner i skolebøkene på samme måte. Det lære og erfare at all kunnskap fortelles fra et ståsted, er viktig lærdom, spesielt i vår tid.