Klaus Hagerup er død

Foto: Morten Krogvold/Aschehoug

– Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere, sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug.

– Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere. Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, noe som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor, sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug.

Klaus Hagerup, født 5. mars 1946, døde i ettermiddag, torsdag 20. desember 2018. Han gikk bort etter lengre tids sykdom.

Hagerup debuterte som forfatter i 1969 med diktsamlingen Slik tenker jeg på dere. Han skulle senere utgi flere skuespill og hørespill, og i 1988 kom biografien om moren Inger Hagerup, Alt er så nær meg.

Han har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheatret, og han var med på opprettelsen av Hålogaland Teater.

Han skrev også flere populære barne- og ungdomsbøker, og hans første barnebok var Landet der tiden var borte. Men det var særlig bøkene om Markus Simonsen som skulle gjøre ham populære blant tusenvis av barn. Hagerup har også skrevet fire voksenromaner, og han har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som Bokhandlerprisen, ARKs Barnebokpris og Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur. I november i år ble han også tildelt Brages Hederspris.