Nytt litterært agentur er etablert, med erfarne bokfolk ved roret.
Det er Astrid Dalaker og Thomas Mala som står bak det nye agenturet Northern Stories, og de to har allerede flere spennende forfattere på laget.
Både Dalaker og Mala har lang fartstid i norsk forlagsbransje: Astrid Dalaker som salgs- og markedsdirektør i Gyldendal og markedssjef i Schibsted, Thomas Mala med en årrekke som salgs- og markedssjef og nestkommanderende i Forlaget Press bak seg.
Seks forfattere i stallen
Northern Stories-stallen har allerede ved oppstart seks forfattere på plass: Agnes Ravatn, Janne Stigen Drangsholt, Ida Løkås og Anders Bortne, samt krim-forfatterne Thomas Enger og Jørgen Jæger.
Agnes Ravatn har vunnet en rekke priser og høstet mye kritikerros, blant annet for sin siste roman Fugletribunalet. Janne Stigen Drangsholt har stor suksess med sine bøker om Ingrid Winter, som nå ligger høyt på Amazons bestselgerlister. Jørgen Jæger er en av Norges mest leste krimforfattere, mens krim-kollega Thomas Engers bøker er solgt til hele 28 land. De fire suppleres av to romanforfattere på vei opp: Ida Løkås og Anders Bortne.
Plass til flere
– Hvorfor har disse forfatterne valgt dere til å representere seg tror dere?
– Vi håper det er fordi de vet at vi kommer til å gjøre en god jobb for dem, at vi har omfattende salgs- og kommunikasjonserfaring, og at de vet at de får tett og god oppfølging fra sine agenter, sier Astrid Dalaker.
– Dere har antagelig plass til flere i stallen? Er det en spesiell type forfattere eller sjanger dere ser etter?
– Ja, vi har plass til flere, og ønsker oss både sakprosa-prosjekter og nye skjønnlitterære stemmer. Hos oss er vi på jakt etter gode historiefortellere, etter historier som beveger og rører oss, som skiller seg ut, sier Dalaker. – Vi er også på jakt etter helt nye forfattere. På våre nettsider kan du sende inn manus, om du mener det vil passe for et internasjonalt publikum.
Økt internasjonal oppmerksomhet
– Det har skjedd mye på agentfronten i Norge det siste året. Hvorfor er det norske bokmarkedet plutselig blitt så «hot»?
– Norsk litteratur har alltid vært bra, men i det siste har man klart å få økt internasjonal oppmerksomhet mot norske forfattere. Det er det flere grunner til; Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø, Per Petterson og deres internasjonale suksess er én grunn, men man har også vært flink til å få fokus mot Norge gjennom forskjellige andre faktorer som Frode Saugestads NAL, Norlas kontinuerlige gode arbeid og Frankfurt 2019, sier Thomas Mala.
– Og så er vi jo en del av Skandinavia, det kommer mye bra litteratur og kultur fra våre naboer også, sier Astrid Dalaker.
– Oppfølging og skreddersøm
– Hvordan skal dere takle konkurransen med de større og mer etablerte agenturene?
– Northern Stories skal ikke være et agentur med mange forfattere, vi har mer tro på tett oppfølging og skreddersøm av det internasjonale salgsarbeidet for en mindre forfatterstall. Vi tror det er fint for norske forfattere å få flere agenter å velge mellom, og vi tror også det er plass til flere agenter i Norge. Det norske markedet vokser, de siste tallene fra Norla viser rekordhøye tall på oversettelser til andre språk. Det positive fokuset og løftet frem mot Frankfurt 2019 gjør oss neppe til spåmenn om vi tror den gode utviklingen vil fortsette også i årene fremover, sier Astrid Dalaker. – Og ikke minst; dersom agenturene her hjemme gjør en god jobb vil de mest attraktive norske forfattere velge norske fremfor utenlandske alternativer fremover.
Konkurranse
Flere av våre mest profilerte forfattere har nettopp utenlandske agenter. Jo Nesbø, Jørn Lier Horst og Anne Holt er hos svenske Salomonsson Agency, Linn Ullmann, Karl Ove Knaugård og Åsne Seierstad er hos Andrew Wylie.
– Hva skal til for at norske forfattere velger norske agenter i fremtiden?
– De bør velge oss fordi vi er gode. Ikke nødvendigvis fordi vi er norske, sier Astrid Dalaker.
Dalaker og Mala kan røpe at de også har signert ytterligere noen forfattere, men ønsker ikke å gå ut med navnene ennå.