Klart for Mammut!

U-GATA FOLK:

Det begynner å bli noen tusen år siden den siste mammuten døde ut, men i bokhandelen er den fremdeles sprell levende. Mandag går startskuddet for årets salg.

– Mammut skal ha noe for enhver smak. Her finner du bestselgerne du ikke rakk å lese i fjor, du kan oppdage nye forfattere, og kanskje prøve en e-bok for første gang, sier Anne Schiøtz, prosjektleder i Bokhandlerforeningen.

Mammutsalget har lange tradisjoner. Det første boksalget fant sted så tidlig som i 1885 – altså for 130 år siden. I 1964 ble Mammutnavnet lansert, uten at noen vet nøyaktig hvorfor.

 

1200 titler

Og folk kjenner til det hårkledte elefantdyret og bokstablene: Hele tre av fire nordmenn kjenner til Mammutsalget, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

 

Mammut bokstabler

 

–Det store utvalget av bøker til gode priser gjør Mammutsalget stadig like aktuelt, sier Anne Schiøtz.

Bokhandlere i hele vårt langstrakte land gjør nå klart til Mammutsalget, som starter mandag. For andre år på rad er e-bøker med på Mammut, i år med så mange som 529 titler. I alt er det nærmere 1200 unike titler på årets salg. Utvalget spenner fra romaner, biografier og dokumentarer, til flotte illustrerte praktbøker og barne- og ungdomsbøker. 90 prosent av bøkene er på Mammut for første gang.

 

Med Golden og Antonsen

De tre mest populære titlene, basert på bokhandlernes innkjøp, er kriminalromanen Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen, Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona, og barneboka Smarte små – Kroppen vår av Doris Rübel.

Nettopp Yann de Caprona er en av forfatterne du kan møte under det tradisjonelle åpningsarrangementet, som i år finner sted hos Norli Universitetsgata i Oslo, mandag kl. 08.00-10.00. Her kan man også møte Erik Bertrand Larssen, Helga Flatland, Atle Antonsen og Johan Golden.

Mammutsalget er et samarbeid mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen og finner sted fra 16. til 28. februar.

 

Hovedbilde: – En av de absolutt mest populære forhåndsbestilte bøkene er en skikkelig mammut av en bok, nemlig Norsk etymologisk ordbok, sier butikksjef Anette Mello Stenhaug hos Norli i Universitetsgata. Bjarte Bertel Tungodden anbefaler to av sine Mammut-favoritter; Gaute Heivolls Over det kinesiske hav og Fernando Pessoas Uroens bok.