Fem går i Schibsted

Redaksjonssjef Elin Vestues er blant dem som forlater forlaget.

Schibsted Forlag renser i rekkene. I januar ble de ansatte i forlaget informert om at det skulle nedbemannes med tre årsverk. I går ble det klart at fem går.

 

Forlaget skulle etter planen nedbemannes med frivillige sluttpakker, og det skulle skje i redaksjonene for skjønnlitteratur og generell litteratur, i tillegg til i markedsavdelingen og kundesenteret. Avdelingen for såkalt underholdningslitteratur (serieromaner og lignende) berøres ikke.

 

Redaksjonssjefen går

Redaksjonssjefen for sakprosa og fakta, Elin Vestues, er en av dem som nå forlater Schibsted Forlag.

I tillegg til Vestues går en redaktør, en markedskonsulent og to i forlagets kundesenter.

 

DSC01194
Kjersti Herland Johnsen t.v. har nylig forlatt Schibsted, Elin Vestues t.h. går nå. I midten informasjonssjef Anne Iversen, som fremdeles er i forlaget.

 

Elin Vestues, som har vært i forlaget i 15 år, sier til BOK365 at hun søkte en sluttpakke og fikk den innvilget.

– Jeg har vært veldig mange år i Schibsted nå. Hatt mange gode og spennende år. Nå var tiden inne for å gjøre noe annet, sier hun.

– Nye utfordringer i kikkerten?

– Nå skal jeg i første omgang være her til 1. juni. Det er mye som skal overleveres og avsluttes.

Elin Vestues er utdannet journalist, med fartstid fra flere aviser. Vil hun tilbake til journalistikken eller frister mer forlagsarbeid?

– Det er mange spennende utfordringer der ute. Men jeg er jo blitt glad i forlagsbransjen da, sier Elin Vestues.

 

kristian etter
I september flyttet Schibsted Forlag inn i nye lokaler i Postbygget. Her ønsker administrerende direktør Christian Norman Aass velkommen dit.

 

Planlagt prosess

Administrerende direktør Christian Norman Aass sier at dette er en prosess, som har vært planlagt en god stund.

– Den bunner i et ønske om å forbedrede oss på et svakere bokmarked, og et ønske om å ha en lønnsomhet som gir oss rom til å satse videre. Vi har kjørt denne prosessen nå på nyåret og har inngått frivillige avtaler. Folk har kunnet søke på sluttpakker. Vi har innvilget fem søknader, sier han til BOK365.

– Betyr det at det var flere som søkte og ikke fikk?

– Det var flere som søkte, men ikke mange.

 

-Godt posisjonert

Schibsted forlag sitter igjen med rundt førti årsverk etter den planlagte nedbemanningen. Er man nå på «trivselsvekten» nå eller er det flere runder i vente?

– Det er ingen planlagte runder. Vi har en bra organisasjon nå, og vil kunne løse oppgavene som kommer med de folkene vi har.

– Hva blir de største utfordringene?

–  Etter noen år med omstilling synes vi at vi er godt posisjonert for fremtiden.  Vi har en portefølje med mange gode bøker og en organisasjon med pågangsmot og skaperkraft. Det er klart at bransjen står overfor store utfordringer, men vi tror det også vil skape muligheter for oss.

Vi hadde en bra avslutning på fjoråret og er godt fornøyd med starten på dette året også. Og vi gleder oss stort over flere gode plasseringer på boklistene som kom i dag, sier Christian Norman Aass.

 

Oversatt-suksesser

Schibsted Forlag var lenge et forlag tuftet på politiske biografier, faktabøker og årbøker. Hvem Hva Hvor, Guinness rekordbok og den årlige Sportsboken var lenge bærebjelkene i forlagshuset som har eksistert siden 1839.

Etter årtusenskiftet har forlaget satset stort også på skjønnlitteratur og har hatt sterk vekst i det oversatte markedet. Blant annet utgir forlaget Victoria Hislop, Khaled Hosseini og Kate Morton, som alle er internasjonale bestselgere.

Også i det oversatte barne- og ungdomsmarkedet har Schibsted hatt en rekke salgssuksesser – som Rick Riordans Percy Jackson-serie, Veronica Roths Divergent-serie og Dav Pilkeys bøker om Kaptein Supertruse.

 

Norges femte største

Schibsted Forlag huser også en stor avdeling for underholdningslitteratur, som er en svært viktig virksomhet for forlaget. I løpet av 2014 ble hele fem nye romanserier lansert. Schibsted er også forlegger for flere internasjonale underholdningsforfattere.

Ingen i underholdningsredaksjonen er altså berørt av nedbemanningen.

Schibsted Forlag var gjennom en årrekke Norges fjerde største forlag, inntil Vigmostad & Bjørke overtok denne posisjonen for noen år siden.