Klart for Fiolinanes bokhandel

I fjor sto han bak Uroens bokhandel. I år åpner Christian Kjelstrup Fiolinanes bokhandel - denne gang for å spre bøkene til avdøde Jan Roar Leikvoll.

Fiolinanes bokhandel åpner i Skostredet 5 i Bergen lørdag 22/8 kl. 10 og holder åpent til mandag 24/8 kl. 22.

– I mars 2014 åpnet jeg pop up-bokhandelen «Uroens bokhandel», forteller Christian Kjelstrup, til daglig forlagsredaktør i Aschehoug. – Der solgte jeg kun Uroens bok av den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa. Så, i fjor jul, leste jeg for første gang alle romanene til Jan Roar Leikvoll, sier han til Den norske Forfatterforenings nettsider.

– Det ble en spesiell jul. Jeg spiste ribbe og gikk rundt juletreet som før, men inni meg var jeg i Leikvoll-land. For noen romaner! Med et veldig trykk i seg, på hver eneste side. Da nyttårsaften kom, var jeg fullstendig utslitt. Jan Roar Leikvoll går rett inn i det dype, til kjernen av hva det er å være menneske. Han viker ikke unna det mørke, men du verden så vakkert han gjør det. Da jeg lukket den siste boken, skjønte jeg at jeg ikke hadde noe valg: Jeg måtte åpne en pop up-bokhandel viet de fantastiske bøkene til Jan Roar Leikvoll.

Levde for å skrive. skrev for å leve

fiolinanens_bokhandel
Fiolinanes bokhandel. Åpen fra 22. til 24. august.

I august i fjor døde Leikvoll, bare 40 år gammel. I et portrettintervju i NRKs Bokprogrammet forteller han åpent om hvordan han levde med en hjernesvulst som aldri forsvant, og hevder selv at det er en nær sammenheng mellom denne tilstanden og det veldige trykket, nerven i bøkene hans. Det er vel ikke helt feil å si at han levde for å skrive og skrev for å leve.

– Leikvoll bodde og skrev i Hviterussland. Salgsinntektene fra pop up-bokhandelen vil i sin helhet bli donert til uavhengige hviterussiske forfattere og oversettere. Hvis mulig også til enkelttiltak som fremmer tettere kontakt mellom norske og hviterussiske forfattere, ikke minst: å få oversatt Jan Roar Leikvoll til hviterussisk, sier Kjelstrup.

Søndag 23/8 kl. 19– 21 blir det stort arrangement på Litteraturhuet i Bergen, til minne om Jan Roar Leikvoll. Det blir musikk, filmvisning og ikke minst diskusjon om forfatterskapet. Tomas Espedal, Helge Jordal, Josefin Winther m.fl. deltar. Dessuten: Lansering av Leikvolls femte roman, Forkynnaren, basert på etterlatte manuskripter.

Du kan lese mer på bokhandelens Facebook-side her: