«Kjell Askildsens plass»

Dikteren får plass oppkalt etter seg i Mandal.

Kjell Askildsen får en plass oppkalt etter seg i fødebyen Mandal. På dikterens 86-årsdag onsdag markerer Mandal kommune at plassen mellom Buen Kulturhus og Mandalselva gis navnet «Kjell Askildsens plass­­».

 

Det er Mandal Byselskap som står bak forslaget om å kalle opp plassen etter Kjell Askildsen. De skriver følgende om bakgrunnen for beslutningen:

«Som alle er kjent med, er Mandal den lille byen med de store kunstnerne, og byselskapet synes dette er en fantastisk anledning til å kunne hedre en av våre store, internasjonale kunstnere i hans egen levetid. Vi er derfor svært glade for at byens politikere og kommunens administrasjon har bifalt vårt forslag. Ikke minst har kunstneren selv gitt til kjenne at han setter pris på en slik anerkjennelse.»

 

Bokaktuell igjen

Askildsen-Kjell – KopiArrangementet, som åpner onsdag 30. september kl 15.30, begynner med at forfatter Alf van der Hagen, som skrev biografien Kjell Askildsen. Et liv (2014), leser fra noen av Askildsens noveller. Det blir også musikalsk innslag, før selve markeringen av «Kjell Askildsens plass» finner sted kl. 17.00. Mandal kommunes varaordfører, Even Tronstad Sagebakken, skal foreta den formelle åpningen.

Kjell Askildsen og hans kone Gina Giertsen vil være til stede under markeringen. Det samme vil Geir Berdahl som gikk av som forlagssjef i Forlaget Oktober før sommeren.

 

Kjell Askildsen er i høst aktuell med sin første bok på 19. år. Hans sjuende novellesamling Vennskapets pris utgis i oktober.

Les også: Askildsen med ny novellesamling

 

Omfattende forfatterskap

Kjell Askildsen ble født 30. september 1929 i Mandal og regnes som en av de største prosaforfattere i norsk etterkrigslitteratur.

Askildsen debuterte med novellesamlingen Heretter følger jeg deg helt hjem i 1953. Han har fått Kritikerprisen to ganger, for novellesamlingene Thomas F’s siste nedtegnelse til almenheten (1983) og Et stort øde landskap (1991).

I 2009 ble Askildsen tildelt Svenska Akademiens nordiske pris. Han er også tildelt Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske boken utgitt de siste 25 årene. I 2011 mottok Askildsens Aase Byes legat. Kjell Askildsens bøker er oversatt til over 20 språk, blant dem engelsk, tysk, fransk og italiensk.

Høsten 2014 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Askildsen, Kjell Askildsen. Et liv.

 

Les også: Et slett ikke øde landskap

 

(Foto: Forlaget Oktober)