Kjærlighetens mange skikkelser.
Hvorfor gjør vi de samme feilene om og om igjen? Det forsøker Anne Ch. Østbys hovedperson, 17 år gamle Fine, å finne ut av i ungdomsromanen Du er HER.
Forfatter:
Anne Ch. Østby (56). For tiden bosatt i Dili, Øst-Timor.
Aktuell med: Du er HER (ungdomsroman, Schibsted)
Om kjærlighetens mange skikkelser og skuffelser. Om hvordan 17 år gamle Fine må finne ut av hvordan før henger sammen med nå, og hvorfor vi gjør de samme feilene om og om igjen.
Hvorfor skrev du akkurat denne boken?
Fordi røtter er så mye mer enn steder og erfaringer. Og fordi ett menneskes liv er summen av manges.
Tre favoritter:
Vikram Seth: En passende ung mann. Et praktfullt og altomfattende billedteppe om India.
Dea Trier Mørch: Vinterbarn. Fordi den sårt og vakkert viser hvordan det personlige og det politiske knyttes sammen i den mest intime av alle opplevelser.
Shahrnush Parsipur: Women Without Men. En kortroman fra Iran, forbudt i forfatterens hjemland. Intense kvinneskildringer i grenselandet mellom realisme og surrealisme.
Uslipt diamant:
Kyoko Yoshida: Disorientalism (2013). Japansk forfatter som skriver på engelsk. Hennes surrealistisk-absurde noveller har en hysterisk humor som gjør at til og med fortellingen om hvordan man spiser et ekorn, blir vondt morsom å lese.
Sist leste bok:
Patrick Modiano: Out of the Dark.
Mitt første møte med fjorårets nobelprisvinner, og jeg er ikke helt sikker på hva jeg synes: boka er både melankolsk og intens. Et flytende og drømmeaktig spill med tid, minner og besettelse.
Hvordan jobber du?
Først er temaet der, det kan ligge i hodet i årevis til jeg finner historien som kan formidle det. Så, hvis jeg få det til, faller setting og personer på plass.
Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?
Skulle gjerne drukket te på en fortausrestaurant i Lahore med Changez, fortellerstemmen i Mohsin Hamids Den motvillige fundamentalist. Vi skulle snakket om 9/11 i USA og i Pakistan, der jeg selv bodde da det skjedde.
Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?
Jeg får dessverre fulgt alt for dårlig med på norske forfattere – Øst-Timor er en annen verden på mer enn én måte. Men jeg ville ikke hatt noe imot om Per Pettersons navn gikk helt til topps.
Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
Helt klart en blanding. For en som er på flyttefot hvert tredje år, er FB glimrende til å holde et minimum av kontakt med folk. Og jeg tvittrer, til tross for den skremmende mengden anonyme troll.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
Vet ikke hvor utenom det vanlige det er, men jeg må innom Huffington Post. Og så følger jeg med på hva Nicholas Kristof skriver i NYT.
På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?
Det måtte bli middag med Solstad. Jeg er ikke så flink til å gå på bar lenger.
(Forfatterfoto: Pica Cordoba)