– De fortjener 26 blomsterbuketter

Jenny Jordahl (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Jenny Jordahl håper på en rolig sommer, sammen med dem hun liker best og dataspill.

Jenny Jordahl har hatt travle dager denne våren. Hun har reist rundt med Marta Breen for å snakke om samarbeidsprosjektet Kvinner i kamp, og i tillegg jobbet med ny bok sammen med Ole Mathismoen. Nå håper hun på en rolig sommer, fylt med kald øl og dataspill – for å nevne noe.

 – Hvor tilbringer du ferien?

– I år kommer jeg til å være i Oslo, og litt på familiehytta utenfor Fredrikstad. Jeg har reist mye den siste tida, så nå gleder jeg meg til å bare være hjemme og spille dataspill. Håper nesten at det blir litt kaldt og regn noen dager, så jeg kan gjøre det med god samvittighet.

 – Hva må en god sommerferie inneholde?

– Helt rolige dager, dataspill, hav, fisking og kald øl sammen med de jeg liker best.

 – Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Else går til psykolog gjorde sterkt inntrykk. Jeg lo og gråt om hverandre, noen ganger samtidig. Else er utrolig! Vi var på samme fest tidligere i år, der jeg kvinnet meg opp i en evighet for å gå bort og si hvor mye jeg likte boka. Men da jeg til slutt kom i prat med henne var jeg så full og nervøs at jeg rota til alt. Endte opp med å bare snakke om meg selv og mine egne bøker, i et slags forsøk på å rettferdiggjøre at jeg tok kontakt. Så jeg gikk bort, skrøt av meg selv og gikk igjen. Herregud. Jeg er en dust.

 – Øverst i bokbunka ligger The stranger beside me om Ted Bundy av Ann Rule. Fikk den av en venninne som er like opptatt av mord og mysterier som meg. Vi skal ha bokklubb, men kommer aldri i gang. Livet kommer i veien hele tida.

 – Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Papir! Jeg har liksom ikke helt oppdaget lydbok enda. Det får bli et prosjekt for sommeren.

 – Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Øl og reker. Eventuelt grilla selvfiska fisk. Men ikke makrell, det er jeg lei av. Det er så mye makrell i sjøen for tiden. Og torsken forsvinner jo. Triste greier.

 – Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Else Kåss Furuseth. Og så ville jeg fortalt at jeg synes boka hennes er SKIKKELIG bra, og ikke snakka om meg selv i det hele tatt.  

 – Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Cappelen Damm Agency, som har solgt Kvinner i Kamp til 26 land. De fortjener 26 blomsterbuketter. Minst.

 – … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Nå synes jeg brenneslen ble ufortjent negativt framstilt. Ville gitt den til klimajournalist Ole Mathismoen, som jeg lager Grønne Greier sammen med. Han hadde sikkert blitt glad, og så kunne vi laget suppe.

 – Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Hvis jeg ble kulturminister, må jo det bety at vi har hatt regjeringsskifte. I så fall hadde jeg jubla.

 – BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– I fjor leste jeg Barrøy-bøkene til Roy Jacobsen. Synes Ingrid er en god kandidat. En annen Ingrid som også er rå, er Ingrid fra Nina Lykkes Nei og atter nei.

 – Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

 – «Nei, det er ikke jeg som er Tegnehanne”

 – Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

 – Hva driver du med for tiden? Takk for at dere spør! Akkurat nå har jeg blitt hekta på en fantastisk app som heter artsjakten, laget av miljøorganisasjonen Sabima. Man leter etter arter, og registrerer sine funn. Og så sendes det videre til ”artsobservasjoner”, og brukes i forskning. Dødsbra greie. I tillegg fyller det tomrommet etter Pokémon Go.  Perfekt sommeraktivitet.

 – Ellers sjonglerer jeg arbeidet med tre nye bøker. Ny klimabok med Ole Mathismoen, ny bok med Marta Breen og en egen tegneserie. Og så har jeg laga en liten fanzine fra da Marta og jeg var i Russland og traff russiske feminister. Den er nettopp ferdig, så nå sendes den straks til trykk.