Jul med beinet høyt

BEKYMRET: Mange av Taran Bjørnstads medlemmer i NBU driver mye med arrangementer og formidling i tillegg til å skrive bøker.

ROMJULSPRAT: NBUs Taran Bjørnstad tilbringer julen på sofaen med spjæret sene.

Leder for NBU, Taran Bjørnstad, vil naturligvis gjerne slå et slag for barneboklitteraturen. Ikke bare velger hun seg en ungdomsbok som årets største leseropplevelse, men hun vil også invitere Kulturministeren til en julenisse-turné i landets mange skolebibliotek.

 

Hvor tilbringer du jula i år?

– Jeg trodde jeg hadde fått en senebetennelse i ankelen. Det gjorde vondt å løpe (til og fra møter) og enda vondere å gå på ski. Jeg dro derfor til legen for å få piller… og endte opp på operasjonsbenken; spjæret sene – mange sting – seks uker med en veldig stygg og stor støvel og krykker. Ingenting av det er særlig julevennlig… så her ligger jeg med kontoret i fanget, og beinet høyt – og kommanderer alle som kommer i nærheten til å gjøre alt jeg skulle ha gjort før jul. Utrolig dårlig timing.  Men det blir nok jul likevel… og den tilbringes i sofaen. Snufs.

Det blir ikke jul uten … hva?

– Guttene mine! De kommer fra studier i USA, Trondheim og militærtjeneste på kystvaktbåt i Nord-Norge. Gleder meg som et barn til noen dager sammen med dem. Godt å skjemme dem bort med god mat, spille Alias, Geni eller boms president og skravle.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Det har vært mange gode bøker i år, og det er vanskelig å trekke frem en spesiell. Fra barn og ungdom har jeg likevel lyst til å løfte frem MISS av Synne Sun Løes. Dypt alvorlig og fantastisk morsom og fremfor alt utrolig klok. Men jeg kunne nevnt mange flere. Det har vært et gullår for barne- og ungdomslitteraturen. Og jeg må få oppfordre voksne til å lese den. Det er strenger i en som har ligget i ro lenge og som  gjerne vekkes med disse bøkene. Det kan gi overraskende sterke leseropplevelser.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort

– Jeg vil gi bort min egen roman som kom i oktober; Sommer i Norge, fordi det er en bok man kan ha godt av å lese – uansett hvilken mening man har om innvandring. Og fordi ung-voksen romaner selger dårlig – så jeg får hjelpe den ut.  Jeg vil også gi bort Begynnelser av Carl Frode Tiller. Det er en fantastisk god bok, og jeg vil gi bort Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug til en ung gutt som ikke leser, for å gjøre ham glad i å lese (det har jeg gjort mange ganger før, og det virker).

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Jeg ville invitert Kulturministeren til å være julenisse.  Hun skulle fått reise rundt på norske skolebibliotek med en diger sekk bøker. Hun hadde lært en hel del om hvor godt det står til med den norske barne- og ungdomslitteraturen. Og hun hadde lært noe om hvor utrolig dårlig det står til med mange (de aller fleste) skolebibliotek rundt i landet.

Hva står på bordet på julaften?

– Vi har bodd rundt omkring i verden – og mistet noen av de feiteste og salteste norske julemattradisjonene på veien. På julaften spiser vi kalkun, med mye godt til.

Beste julegaven du noensinne har fått?

– En hjemmesydd rød polyester bobledress julen 1977. Mamma hadde sydd den selv og den hadde utenpålommer, glidelås hele veien opp og dessuten sleng.

I julenissens slede eller i selskap med Hovmesteren?

– Hovmesteren!

Ditt beste juleminne?

– Det var nok den med bobledressen. Jeg beholdt den på hele kvelden, så det var i alle fall den varmeste.

Og ditt verste?

– Var med hele familien på tur i New Zealand – innerst i en fjord på sør øya, sammen med en hel del tyske backpackere. Kaldt, regn, sure sokker og dårlig mat. Skivebom.

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Det må være at vi får politikere og forvaltning som ser, verdsetter og anerkjenner det norske litterære systemet og evner å ivareta og verne om det slik at norsk bokbransje – og litteratur fortsetter å vokse og utvikle seg i riktig retning. Det hadde vært storveis!