Ny Gaarder-roman til våren

Jostein Gaarder skriver om ensomhet i sin nyeste roman. Her er vårens norske skjønnlitterære utgivelser.

Dukkeføreren (Aschehoug) om livskunstneren Jakop som liker å ha mennesker rundt seg men samtidig føler seg ensom. Så møter Jakop Agnes. Romanen har utgivelse i mars.

Karl Ove Knausgård er aktuell med de to siste bøkene i sitt personlige firebindsverk om livet og verdenen, Om våren (Oktober) og Om sommeren (Oktober) er tittelen på disse. Mette Karlsviks Varmá (Samlaget) kommer i mai, og handler om tre generasjoner islendingers liv og virke rundt elven Varmá.

 

9788202490454

 

Om epler og is
Jan Ove Ekeberg går tilbake til den sjangeren han debuterte med, nemlig den historiske romanen. Krigens læregutt (Gyldendal) er første bok i serien Den siste vikingkongen og har planlagt utgivelse i januar. I midten av januar kommer Marianne Storbergs nyeste roman Eplehagen (Aschehoug). Handlingen finner sted i Christiania sommeren 1814, og handler om en apotekerdatter som hjelper en gartner med å anlegge en av de største eplehagene i Norge. Tor Even Svanes er aktuell med Til Vestisen (Cappelen Damm).

 

 

Tror på gjennombrudd
Cappelen Damm utgir også nye romaner fra Eivind Buene og Per Knutsen. Mari Grydeland og Jan Zahl har skrevet Vi kan godt få barn, som av forlaget Tiden beskrives som en skarp underholdningsroman om det viktigste i livet. Øystein Stene er aktuell med ny roman hos Gyldendal. Victoria Bøs Adresse Alberta (Vigmostad & Bjørke) beskrives som en bredt anlagt roman, og forlaget tror at dette kan bli Bøs gjennombrudd.  Boken handler om femti år gamle Jenni som bor på en gård i Canada og som plutselig blir forlatt av ektemannen.

 

N-ss-Atle_Foto-Rolf-M-Aagaard
Alte Næss er klar med ny roman til våren. FOTO: ROLF M. AAGAARD

Ny roman fra Atle Næss
Tor Edvin Dahl er klar med den andre boken om Kenneth Bergstrøm hos Cappelen Damm. Nils-Øivind Haagensen har skrevet Bare spør (Oktober), og Heidi Furre har skrevet Ungdomsskulen (Flamme). Fra Simen B. Hagerup kommer Jordverv (Kolon), og Arild Rein har skrevet Felttestamente (Samlaget). Rune Berglund Steen er aktuell med Mogador (Oktober), og Karin Klinge Lindboe har skrevet Stjernehimmel over Sachsenhausen (LIV). Atle Næss og Geir Pollen er klare med hver sine romaner hos Gyldendal. Rune Berglund-Steen er aktuell med Mogador (Oktober), og Lars Ramslie kommer med Liten fugl. Første bok (Oktober).

 

irma dahl
Sammenliknes med Ragde

Christopher Grøndahls Solen er taus (Aschehoug) handler om Hermann og Mila som møtes i Algerie for å lete etter Mias ektemann. Kristine Henningsen er aktuell med Irma Dahl, Den dedikerte begravelsesagenten (Juritzen), og forlaget synes det er vanskelig å klassifisere romanen.

– Vi er flere i forlaget som har lest boken, og det er full uenighet om sjanger! Noen trekker  sammenligninger til Anne B. Ragde og Bent Hamer, mens andre mener det er en psykologisk spenningsroman, forteller Sarah Natasha Melbye, informasjonssjef i Juritzen.

 

Spennende debutant
En av debutantene det knytter seg størst forventninger til er Rikard Ingdal og hans roman Hogst (Aschehoug), som kommer i januar. Romanen handler om tømmerhoggeren Gorm som helt uventet blir gjort arveløs av sin far. Gorm forstår at det skjuler seg hemmeligheter i bygden.

Hogst er en debutroman som skiller seg ut, den foregår tett på naturen og handler om en mann som velter under byrden av det han aner, men ingen vil bekrefte. Det er en spennende og modig roman litterært sett, som utfordrer språklig og går mot de rådende litterære trendene. Vi har store forventninger til denne romanen, sier informasjonssjef i Aschehoug, Mona Ek til BOK365.


Samtidsaktuelt
Therese Aasvik debuterer med Fie faller (Vigmostad & Bjørke), som handler om Fie som mistenker at mannen er utro. I morgen vi ler (Tigerforlaget) av Namra Saleem handler om en ung kvinnes søken etter forsoning med sine muslimske foreldre. Silje Aa. Fagerlund debuterer med romanen Eneste (Cappelen Damm), og Kristine Reffstrup gjør sin debut med Jeg, Unica (Oktober). Maiken Horn Bolset debuterer med lyrikksamlingen Et annet humør (Cappelen Damm). Siv Wyller debuterer med en roman hos Cappelen Damm. Spartacus har også en romandebutant denne våren: Ingeborg Askeland med den historiske romanen Margretesirkelen. Ane Nydal debuterer med novellesamlingen Famlere (Cappelen Damm), og Kristin Bjørn debuterer med Sant nok (Gyldendal).

BOK ANM BRAGE Saabye
Lars Saabye Christensen er aktuell med kritikerroste «Magnet» denne høsten. Til våren er han klar med ny diktsamling. FOTO: CAPPELEN DAMM

 

Noveller og lyrikk
Det kommer flere novellesamlinger fra etablerte forfattere. Hilde Lindset er aktuell med Til døden (Cappelen Damm), og Geir Nummedal har skrevet Få barn (Oktober). Kolon utgir novellesamling av Olav R. Øyehaug i mai. Lars Saabye Christensen er aktuell med diktsamlingen Kargo (Cappelen Damm), og Eivind Hofstad Evjemo har skrevet Kvelningsminner (Cappelen Damm). Helge Torvunds Alt brenner (Aschehoug) utkommer i januar. Dan Aleksander Andersens Flaggtale (Tiden) er et langdikt om The White Man’s Burden i Norge anno 2016. Mari Bolsø Brodersen kommer med sin andre lyrikksamling, Dobbel V (Aschehoug), i februar.

Poetisk inspirasjon

Årets vinner av Nordisk Råds Litteraturpris, Jon Fosse, hadde ikke lest mye av Henrik Wergeland da han flyttet inn i Grotten, men bestemte seg for å bli enda bedre kjent med forfatteren. Han ble særlig interessert i Wergelands lyrikk, og notatene han gjorde under sine lesinger danner utgangspunktet for diktsamlingen Poesiar. Etter Henrik Wergeland, som kommer i februar. Her finner vi både Fosses notater, og nye dikt han har skrevet inspirert av disse notatene.

 

Fl-gstad-Kjartan_Foto-Julie-Pike
Kjartan Fløgstad kommer med ny essaysamling til våren. FOTO: JULIE PIKE


Essays fra store navn

Jørn H. Sværen er redaktør for lyrikkantologien Den engelske kanal 2016 (Kolon) som kommer i april. Vilde Heggem er klar med Kjolen (Oktober), og Arild Vange har skrevet Responsrium (Aschehoug). Sigurd Helseth kommer med haikudikt i Kvit katt i snøen (Cappelen Damm). Det kommer også diktutgivelser fra Monica Aaspring, Øyvind Berg, Anna Kleiva og Stein Verso. Kjartan Fløgstad har skrevet essays som har fått tittelen Etter Saumane (Gyldendal), og Beate Grimsrud er aktuell med sitatsamlingen Det finnes grenser for hva jeg forstår – og andre sitater (CD). Bjarte Breiteig har blant annet skrevet betraktninger om litterært språk og billedkunst i essaysamlingen Den andre viljen (Aschehoug). Lars Amund Vaage kommer med essaysamlingen Song og sorg (Oktober), og Espen Stueland er aktuell med essays i 700-årsflommen (Oktober).


(Vi gjør oppmerksom på at utgivelsene i denne oversikten kan bli flyttet.)

(Hovedfoto: Niklas Lello)