– Jeg kunne gjerne vært Tom Sawyer

- Mark Twains univers var helt magisk for meg, forteller Bjørn Arild Ersland i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler.

Bjørn Arild Ersland har skrevet en rekke bøker for barn. Han skriver både fagbøker, bildebøker og lettlestbøker. I 2009 fikk han Skolebibliotekarprisen for sitt samlede forfatterskap av barne- og ungdomsbøker. Han har et eget rom i hagen, hvor han skriver og hører på musikk. Bli bedre kjent med han her i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter/illustratør: Bjørn Arild Ersland, 49

 

Omslag_NaboenErEnHeks

 

Aktuell med: Naboen er en heks (Cappelen Damm)

Boka handler om en jente som spionerer på naboen. Hun er ganske overbevist om at naboen er en heks. En dag blir hun invitert inn til naboen og det burde hun kanskje ikke sagt ja til.

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg hadde tidligere en nabo som ganske garantert jobbet som heks. Hun var så vindskjev og skakk at jeg tror hun må ha vært minst 250 år gammel. Jeg antar at de fleste barn har sett en slik dame, og nå var det på tide at den helt alminnelige naboheksa fikk en bok.

 

Tre barnebok-favoritter: 

– Jon Klassen: Jeg vil ha hatten min tilbake. Morsom bok om en skikkelig bra bjørn.

– Øyvind Torseter: Hull.  Jeg er virkelig imponert over hvordan Torseter har klart å sno en fortelling rundt et fysisk hull i ei bok.

– Shaun Tan: Den bortkomne tingen. Boka har en stemning som er helt magisk. Den handler sikkert om et eller annet, men det er stemningen i boka jeg er mest begeistret for.

 

Sjekk ut: 

Jesús Carrasco: Under en åpen himmel. Dette er jo ingen barnebok, men hovedpersonen i fortellingen er et barn selv om leseren ikke er ment å være det. Jesús Carrasco er en spansk debutant og boka handler om en gutt som rømmer fra landsbyen sin og finner en gammel gjeter som hjelper til med å skjule den rømte gutten. Boka er både spennende og fascinerende i beskrivelsen om forholdet som oppstår i mellom de to som lever på utsiden av samfunnet.

 

Hvordan jobber du?

Jeg jobber ganske mye og helt uten noen form for systemer. Stort sett har jeg et par bokprosjekter gående samtidig, og så går jeg ut og inn av prosjektene som det passer seg. I de fleste prosjektene jobber jeg sammen med illustratører og da er dette samarbeidet utrolig viktig for at boka skal bli så god som mulig. I tillegg er redaktøren min Geir Nummedal ekstremt viktig for at den ferdige boka skal bli best mulig. Geir pisker og maser og skryter om hverandre.

Kontoret mitt har jeg ute i en krok i hagen. Her står et fantastisk fint rom jeg kjøpte fra Sverige og som ble heist på plass ved juletider i fjor. Dette er det beste kontoret jeg noen gang har jobbet på og jeg vil helst være der hele dagen. Skrive, spille musikk og kikke på hagen som kona mi Kari holder styr på.

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Jeg var ekstremt begeistret for Tom Sawyer. Mark Twains univers var helt magisk for meg. Jeg elsket tanken på den store floden og alt det spennende livet ute i krattet og i den lille landsbyen Tom Sawyer bodde i.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Jeg tror det kunne vært fint å hatt en dag med Pippi.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Jeg kunne gjerne vært Tom Sawyer.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det har jeg ingen regler for. Det handler jo om å finne en god fortelling. Men jeg er noen ganger blitt spurt om å holde skrivekurs, og da antar jeg at jeg ville fått et slikt spørsmål. Men slike skrivekurs har jeg aldri turt å si ja til, for jeg vet ikke helt hva jeg driver på med selv. Fortellingene mine er stort sett noe jeg finner og ikke noe jeg lager etter en oppskrift.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Syv hav med Pippi, uten tvil!