Aschehoug sikret seg August-vinner

– Vi falt fullstendig for denne høyst uvanlige boken, sier Nora Campbell om Marit Kaplas "Osebol".

Gyldendal har denne høsten hatt en viss suksess med Patrik Svenssons internasjonale sakprosa-snakkis og ferske Augustpris-vinner Åleevangeliet. Nå har naboen på den andre siden av Sehesteds plass, Aschehoug, sikret seg den skjønnlitterære Augustpris-vinneren: Marit Kaplas Osebol.

– Et kor av stemmer

GLAD FOR AUGUST-FANGST: Nora Campbell (Foto: Stine Friis Hals)

Slett ikke til forkleinelse for vår hjemlige Bragepris: Det er ingen andre nordiske litteraturpriser som matcher Augustprisen hva gjelder fest, pomp og prakt.

– Vi falt fullstendig for denne høyst uvanlige boken, sier forlagssjef Nora Campbell om årets skjønnlitterære August-vinner. – Marit Kapla har skapt et dypt humanistisk verk, et kor av stemmer, vitnesbyrd fra unge, gamle, sympatiske, noen ikke så sympatiske, kloke, noen ikke så kloke, mennesker, en motvekt mot alt det raske, ironiske og støyende livene våre ellers er fylt med. De noen-og-førti stemmene fra nordre Värmland skaper et prisme som hver enkelt av oss kan speile oss i, og teksten går rett i hjertet til alle som har lest. Vi er enormt stolte og glade over å skulle utgi Osebol på norsk.

«Lyriske sanger»

Osebol er en by ved Klaraälven i nordre Värmland. I boken møter leseren så godt som alle byens voksne innbyggere, intervjuet av Marit Kapla som selv har vokst opp der. Osebol er en særegen leseopplevelse. Intervjuene er omskrevet til lyriske vitnesbyrd.

«Med usvikelig finfølelse og respekt skaper Kapla et helt univers av sin litterære dokumentar om Osebol. Den enkeltes vitnesbyrd blir til lyriske sanger der ulike stemmer vikles sammen. Fortellingen om stedet speiler både smertelig forandring og en uviss framtid. Den fraflyttete bygdas og verdens skjebne gestaltes gjennom livet i en värmlandsk by» uttalte juryen under utdelingen av Augustprisen i Konserthuset Stockholm.

 

HOVEDBILDET: AUGUST-VINNER: Marit Kapla (Foto: Sören Andersson)