It’s only rock ‘n roll …

Bård Ose (t.v.) og Frode Øverli serverer rockestreker.

... but we like it. Og nå kommer de saftigste anekdotene i bokform. Signert Bård Ose og Frode Øverli.  

Det var nesten rockekonserttilstander da de to herrene lanserte boken Rockestreker- 250 ville historier fra rockens historie (Kagge) på Lille Ole Bull i Bergen i går kveld: Stinn brakke og signeringskøer forfattere bare kan drømme om. På scenen: Intervjuer Finn Tokvam og de to opphavsmennene, forfatter Bård Ose og illustratør Frode Øverli, akkompagnert av musiker ORBO, som også hadde en og annen røverhistorie fra turnélivet å by på.

Finn Tokvam (t.v.) intervjuet forfatterne på scenen.

Røverhistorier

For det er røverhistorier det går i når musikkorakel Bård Ose gir ut sin tiende bok fra livet i bransjen. Mannen bak NRKs P.I.L.S. kan sin musikkhistorie, og i den ferske boken får vi 250 småhistorier, delt inn i kapitler som «Fanden er løs», «Backstage» og «Frekke fester». Og to av de aller gærneste, Ozzy Osbourne og Who-trommis Keith Moon, har fått egne kapitler. Selvfølgelig har de det.

Fra boken: Ozzy har akkurat bitt hodet av en flaggermus, som får uventet hjelp.

Der kan vi lese om da Ozzy Osbourne åpnet bar, men gikk tom for brennevin etter å ha drukket opp alt selv … og selvsagt om den legendariske kvelden da Ozzy bet hodet av en flaggermus på scenen. Og etterpå ble kjørt rett på legevakten der han fikk en sprøyte mot rabies.

Da historien ble servert fra scenen, måtte intervjuer Tokvam spørre om den sprøyten virkelig hadde virket. Stor latter fra salen.

Øverli opplyste at typer som Ozzy og Stones-gitarist Keith Richards er greie å tegne for de er allerede ferdig karikert i det virkelige liv. Stor latter igjen.

Og selv om Stones-Keith også er med i boken, er det altså Who-Keith som står bak de villeste historiene denne gangen.

Alltid Keith Moon

Fra boken: Keith Moon har akkurat påført Pete Townshend tinnitus med en liten sprengladning i trommesettet.

Når vi spør opphavsmenne om egne favoritthistorier kommer de da også med hver sin Keith Moon-anekdote. Og det går i ville fester. Som da The Who skulle re-lansere rockeoperaen «Tommy» tidlig på syttitallet.

– Blant gjestene, som også skulle underholde, var en slangetemmer, en flammesluker og en verdensmester i pistolskyting. Det ble nok drukket litt, og før festen var over hadde pistolmannnen kommet til å skyte discjockeyen i armen. I tumultene som oppsto klarte flammeslukeren å sette fyr på slangene, som alle omkom, forteller Ose. – Da brannvesenet kom til unnsetning, insisterte Keith Moon på at de skulle være med på festen … og etter slokkingen sa de ja takk til det, smiler forfatteren.

Rock ‘n roll der altså.

Forlag og bokhandel hadde med 80 bøker til signering. De gikk tom ganske kjapt.

Utestengt på livstid – i hele verden

Frodes favoritt er også Moon-relatert.

– Ja. Keith Mons 21-årsdag er jo en legende, sier Øverli. – Det fant sted på et Holiday Inn-hotell i Michigan, og tok litt av, for å si det mildt. Da de hadde festet ferdig og Keith Moon hadde kjørt en Bentey ut i bassenget, smadret et Steinway-flygel, samt slått ut to fortenner, var det nok for hotelledelsen. The Who ble bannlyst fra Holiday Inn-kjeden, ikke bare i USA, men i hele verden, forteller han.

– Det er 250 historier i denne boken. Dere sa fra scenen at det fins tusen gode historier der ute. Det skulle holde til fire bøker det vel … Kommer det en ny neste år?

– JA, lyder det kort og samstemt fra de to rockeambassadørene.