Italiaferie for en Italia-frelst

Christelle Ravneberget (foto: Niklas Lello)

Christelle Ravneberget driver til daglig Ugla Bar, men denne sommeren skal hun selv bli servert på italienske restauranter.

Christelle Ravneberget er et ansikt noen av oss kjenner fra bak baren på Ugla Bar i Kristian Augusts gate i Oslo. Det har vært en travel høst, så lesing har vært underprioritert – og det blir det nok i sommer også. Man kan jo ikke lese bort sommerdagene i Italia med så god mat og en treåring lekende i det store havet. 

Hvor tilbringer du ferien? 

– I år blir det mest i Oslo, sammen med familie, gode venner, og sønnen min, samt noen dager i Roma, og en uke på en fantastisk strand litt utenfor Roma.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Her hjemme blir det bøker på balkongen etter at tassen har lagt seg, men i Italia blir det naturlig nok, ingen tid til bøker. Når du har en treåring og et enormt vann, er det bare å følge med. Hele tiden!

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg har hatt det så travelt med Ugla dette året, at det har blitt fint lite lesing. Jeg har skummet gjennom diverse diktsamlinger, leste Det er alt, den er jo så liten og fin. Syv korte leksjoner i fysikk ligger fortsatt på nattbordet, nesten uåpnet. Klarte faktisk å få lest Svikne dagar, det var mest som reserach, da jeg forsøkte å skrive en roman tidligere i år, tok vel kanskje fire måneder, men den var artig. Fikk gåsehud på slutten. Øverst i bunken ligger bøker fra i fjor, haha!

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Jeg er jo helt Italia-frelst. Så da blir det Aperol Spritz, skinke, melon og Caprese til forrett, en nydelig hvit naturvin, spagetti med tomat og sjømat til hovedrett, og caffe coretto og panna cotta med friske bær til dessert, selvfølgelig!

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Min neste kjæreste. He, he.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Jeg blir alltid lykkelig når store forlag utgir smale bøker, og når små forlag utgir store bøker.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

– Jeg bryr meg ikke om brennmaneter. Er livredd dem, faktisk.

Hva er det morsomste med å drive Ugla?

– Det åpenbare er at jeg møter nydelige, spennende mennesker hver dag, men dette med å være med på å skape et fristed for bokfolket, det er den beste biten. Og den vanskeligste biten! Men ting skal ikke bare være morsomt, heller. Motstand må til.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville sett nøyere på kunstnernes levevilkår, fordelingen av midler, og hvordan dette foregår. Det virker på meg, som at noen av de som sitter på pengesekken, ikke har en reell virkelighetsoppfatning av hvordan det er å arbeide med kunst, eller viktigheten av dette, på samfunns- eller individuelt nivå.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Fine mennesker, tid, sol, sand, vann, gress, trær, stillhet, deilig mat og drikke. Jeg venter gjerne med ferien til høsten kryper fram, da det beste som finnes er å være hjemme og oppdage byen min på nytt.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– He, he. Det aner jeg ikke, og det er en av grunnene til at jeg ikke er journalist…

 

 

Hovedfoto: Niklas Lello / Aschehoug