En sørlending dveler ikke ved glede

Arno Vigmostad Foto: Atle Nielsen

Dagens sommergjest er ingen ringere enn Arno Vigmostad, forlegger i Vigmostad&Bjørke.

Forlegger Arno Vigmostad trenger ikke større presentasjon.

Sammen med Arnstein Bjørke startet han i 1990 forlag fra en studenthybel i Bergen. I dag er forlagshuset Norges fjerde største.

Hvor tilbringer du ferien? 

Jeg tilbringer størstedelen av sommerferien på familiegården på Lista. Deretter står Sopot i Polen på programmet, der forlaget også har avdelingskontor. Oppholdet der nede er en blanding av arbeide og ferie.

Ferie med eller ferie fra bøker?

Hvis jeg ikke fikk ha med bøker på ferie, kunne du like gjerne satt meg i fengsel på vann og brød. Det kjekkeste jeg vet er å kunne rusle rundt mellom bokstabler og tenke at den, den boken vil jeg lese i kveld.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Hvis jeg nå i sommerfredens tegn ser bort fra egne bøker, så er det nyoversettelsen av Evelyn Waughs Brideshead Revisited som har imponert mest så langt i år. Jeg har lest den på engelsk før, men jeg må tilstå at den nye oversettelsen gjort av Johanne Fronth-Nygren, er så god at jeg rasjonerte boken, kun 30 sider om dagen. Språkføringen er vakker og rik, dette kler historien forunderlig godt. Astragalen av Albertine Sarrazin kommer også høyt opp. Jeg hadde aldri hørt om forfatteren før jeg plutselig fant den på salg. Boken beretter om en ung jente som kommer skeivt ut i livet. Det er Paris, 60 tall – og et liv på kant med loven. Forfatteren er en av de unge, lovende som døde før hun fylte 30.  Øverst i skal-lese haugen denne sommeren er Trans-Sovjet ekspress av Kjartan Fløgstad som vi ga ut i juni, og Walden. Livet i skogene av Henry D. Thoreau.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

Vi har i år gitt ut en bok om østers. Fra den har jeg plukket opp flere oppskrifter som har gått inn i standardrepertoaret. Kremet østerssuppe med frisk dill og litt persilleolje imponerer selv de kresne i vennekretsen. Grillede østers med ramsløk. Eller ganske enkelt nykokte krabber. Det perfekte måltid skal også romme den perfekte flaske hvitvin. Jeg er svak for hvite burgundere. Så trengs det stort sett ikke mer.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Vet du, jeg ville fylt stuen med gode ansatte, tålmodige mellomledere; alle de gode medarbeiderne jeg ikke rekker å se godt nok til daglig. Selv skulle jeg ha stått på kjøkkenet, og så ville jeg bedt den mest velbygde av mine gjester om å gå ned i kjelleren og finne noe vin.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

Jeg er sørlending. Vi dveler ikke ved gledene. Vi krummer ryggen og jobber sakte på.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

Du, en brennmanet er alvorlige saker. De skaper mye plager på badestrendene her nede på Lista. Men hvis jeg fikk bytte brennmaneten med en vanlig husmus, dem er det for mange av her, er det nok en og annen i kulturlivet og politikken som kunne fått en overraskelse!

En dikter som tankene nå ofte går til? 

Jeg pugget vers av Welhaven som ungdom og de sitter ennå. I sommer koser jeg med gjendiktningen av Zbigniew Herbert: I hjertet av tingene. Den polske originalteksten er gjengitt side for side med den norske. Dermed får jeg samtidig skjerpet polskkunnskapene mine. All honnør til Aschehoug som utgiver, og til Joanna Rzadkowaska som har gjendiktet.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Sånn som det politiske systemet vårt er, ville jeg knapt rukket å flytte inn på kontoret på seks måneder. Men hadde jeg fått fire år, så ville Norge hatt boklov eller tilsvarende forutsigbare forhold. Jeg kan være ganske overbevisende når jeg må.

Hva  en god sommerferie inneholde?

Svaret er selvsagt. Nok bøker og fred og ro til å lese dem. Der er ikke alltid jeg og familien er på bølgelengde der.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Hvilken vin passer best å nippe til mens du leser en bok? Svaret er i mitt tilfelle en kald moselriesling med god syre-sødme balanse.