Inspirert av folkeeventyr

Nora Brech (Foto: Stine Friis Hals)

BARNEBOKPROFIL:  – Da jeg var liten likte jeg å forsvinne inn i skremmende historier og nå liker jeg å tegne dem, sier Nora Brech. Hun er aktuell med "Ulveskogen".

Nora Brech er illustratør, og har tidligere utgitt to bøker. Hun debuterte i 2017, med bildeboka Cornelia og jungelmaskinen, som mottok ros fra anmelderne. Året etter utga hun bildeboka Hvem vil komme i bursdagen min?, og denne høsten er hun klar med nok en bildebok – med et noe skumlere tema enn hennes tidligere utgivelser.

 

Forfatter: Nora Brech

Aktuell med: Ulveskogen (Aschehoug)

 

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

– Jeg begynner ofte bøkene mine ved å se for meg det visuelle miljøet de skal foregå i. Som i dette tilfellet, da jeg så for meg en litt skremmende vinterskog. Jeg får som regel lyst til å tegne noe som har med dyr eller natur å gjøre. I denne historien har jeg også latt meg inspirere av folkeeventyr. Da jeg var liten likte jeg å forsvinne inn i skremmende historier og nå liker jeg å tegne dem!

 – Tre barnebok favoritter?

 – Serafin og hans makeløse mesterverk, Coraline, Hildur Heks og Hobbiten.

 – Hvordan jobber du?

 – Når jeg går i gang med en bokidé så starter jeg ofte med å se for meg en setting eller stemning jeg synes er fascinerende eller interessant på en eller annen måte. I denne boka så jeg for meg hvordan skyggene fra trærne ville sett ut på snø dersom det var månelyst. Jeg var også på en gård for en stund tilbake siden og da begynte tankene å spinne om natta. Jeg har alltid vært litt mørkredd og så for meg både spøkelser og ulver og det hele. Så sånn dukket ideen om ulveskogen opp!

 – Når jeg har grunnideen begynner jeg å skisse opp boka. For meg kommer det visuelle ofte opp før teksten sitter helt. Så jeg jobber som regel i den rekkefølgen. Når boka er ferdig skisset ut, er det bare å gå i gang med finarbeidet. det er dette som tar mest tid! Det å finne frem til riktige farger for å få nøyaktig den stemningen man ønsker seg. Nå har jeg begynt å jobbe digitalt og da er det mye lettere å ta med seg jobben rundt omkring. Jeg har jobbet både på fjellet og ved havet. Det er ganske så fint.

 – Din egen favorittillustrasjon?

 – Jeg har nok ikke en favorittillustrasjon, men jeg har flere favorittillustratører, blant annet: Olivier Jeffers, Elsa Beskow, Tove Janson, Julia Sarda.

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

 – Størst inntrykk gjorde kanskje Hobbiten eller en av Astrid Lindgrens bøker, men jeg var veldig fan av Grøsserne også! Jeg bodde i Oklahoma da jeg var 11 år, og der var det en lokal forfatter som het Bill Wallace. Han hadde skrevet mange bøker for barn og unge, og jeg leste alle bøkene han hadde skrevet om og om igjen.

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

 – Da jeg leste Harry Potter bøkene lå jeg våken hver eneste natt og drømte om å få sette meg på Hogwarts-ekspressen og bli med Harry, Ron og Hermione på eventyr!

 – Og hvem ville du helst selv ha vært?

 – Hermione Granger eller Ronja Røverdatter.

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

 – Det er ikke et must, men jeg liker veldig godt når barnebøker tar deg med på et eventyr det ikke er mulig å oppleve i virkeligheten. Det fine med å tegne og dikte opp historier er at man ikke har noen grenser på papiret. Særlig med barnebøker så leser jeg for å bli tatt med til et magisk sted!

 – På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

 – På eventyr med Potter!