Hvert fjerde bibliotek kutter innkjøp

GimstadFoto: Helge Eek.

En av fire norske bibliotek melder i en ny undersøkelse at de kjøper inn færre bøker enn tidligere. - Kommunene må skjerpe seg, sier Forleggerforeningen.

I en ny undersøkelse gjort av Framtida.no svarer 25 prosent av folkebibliotekene at de nå kutter i innkjøpene av nye bøker. 58 prosent seier de vil kjøpe inn like mange bøker som før, mens rundt 17 prosent svarer at de vil øke innkjøpet av bøker i Bokåret 2019. Det er 25 folkebibliotek som har svart på undersøkelsen fra Framtida.no og Pirion.

Også statistikk fra Nasjonalbiblioteket viser samme tendens, og i fjor var det en nedgang i innkjøpet med tre millioner kroner sammenliknet med året før.

– Det jeg pleier å si er at det er i kommunene det skjer, og det er der det skjærer seg. Biblioteksjefene er utrolig flinke til å snu på hver krone, mens innkjøpsbudsjettene deres blir redusert for hvert år, sier Mariann Schjeide, leder i Norsk Bibliotekforening til Framtida.

 – Kommunene må skjerpe seg

– Jeg opplever dette som en uheldig trend i en tid der bibliotekene er viktigere enn noen gang som en formidler av bøkene til leserne. Så her har jeg en beskjed – og det er at kommunene må skjerpe seg, sier leder for Forleggerforeningen, Edmund Austigard.

Han ber også kommunene tenke på leseopplæringen før de kutter mer i budsjettene til bibliotekene:

– Lettlestbøker, serielitteratur og slukebøker. Denne litteraturen er så viktig for de som skal lære seg å lese.

 

(Hovedfoto: Illustrasjonsfoto. Biblioteket avbildet er kun brukt som en illustrasjon, og er ikke nødvendigvis ett av bibliotekene som kutter i innkjøpet)