Innleser la inn kritiske kommentarer

"FOR EN DRITTBOK": Flere innlesere har sikkert vært fristet til å slenge inn en kommentar eller to underveis i en lydbok, når man synes manus er dårlig. I Sverige skjedde nettopp det.

Vanligvis skal innlesere holde seg slavisk til teksten i originalmanus, uansett hvor god eller dårlig man måtte mene at den er. Men med Det stora könsexperimentet av den svenske forfatteren og psykiater David Eberhard gikk det galt. Innleseren falt for fristelsen til å tilføye noen egne kritiske kommentarer, kunne avisen Dagens Nyheter melde. Innleseren sier til avisen at han er klar over at han har beveget seg utenfor sine fullmakter.

«Lettvinte vulgærtolkninger» 

Innleseren reagerte på forfatterens tolkning av postmodernismen:

– Jeg har selv gitt ut en bok om postmodernismen og har studert emnet på Universitet i flere år. Jeg blir provosert over lettvinte vulgærtolkninger dette. Men det var helt feil av meg å lese inn disse kommentarene, erkjenner han.

Har trukket lydboken

Det er ikke den kommersielle lydboken det her dreier seg om, men versjonen som leses inn spesielt for blinde og andre med nedsatt leseevne. En liknende ordning finnes også i Norge hvor Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) har rett til å produsere og låne ut tilrettelagt litteratur, hjemlet i Åndsverklovens paragraf 17.

I Sverige har Myndigheten för tillgängliga medier nå trukket tilbake lydboken. Forfatter David Eberhard sier til Dagens Nyheter at han har sendt e-post til myndigheten med krav om ytterligere forføyninger mot innleseren.

 

Bildet: David Eberhard i aksjon på Göteborg-bokmessen i 2011 (foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons)