”Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare”

I morgen tidlig vil skandaleforfulgte Svenska Akademien offentliggjøre skjebnen til årets Nobelpris i litteratur. Få blir overrasket om man velger å hoppe bukk over årets pris.

Etter et «annus horribilis» for komitéen som deler ut Nobelprisen i litteratur, Svenska Akademien, får vi i morgen tidlig vite om det vil bli utsett en prisvinner i 2018, eller ikke.

Kongen endrer vedtektene

Siste nytt fra Sverige er at Akademiens høye beskytter, kong Carl Gustav på egen hånd har endret vedtektene for kollegiet. Tidligere var det umulig for medlemmer som er valgt på livstid å tre ut av komitéen, men dette har kongen endret til at medlemmer som skriftlig har gitt varsel om uttrede, og som ikke har deltatt i komitéens arbeid på to år, skal ansees som uttrådt. Bestemmelsen har ikke tilbakevirkende kraft.

Kongen spiller med dette ballen tilbake til Svenska Akademien, i håp om at medlemmene nå selv vil ta ansvar for å fornye en av svensk kulturlivs viktigste institusjoner, med røtter helt tilbake til 1786.

Bestikkelse på åtte millioner kroner?

Akademien består i utgangspunktet av 18 medlemmer. Under de siste måneders turbulens har til sammen åtte medlemmer trukket seg fra videre arbeid. Vedtektene sier imidlertid at man må være 12 for å være vedtaksdyktig. Hvordan man skal komme seg rundt denne bøygen er høyst uklart.

Uansett hva som nå skjer, er sjansen stor for at den som eventuelt måtte få tildelt årets pris, nok vil oppleve at fokus er helt andre steder enn på vedkommende. Pressens fokus vi nok i større grad være på hvilken «fløy» som har presset frem vinneren, og med hvilken hensikt. Litteraturkritikeren Ulrik Miles skriver: – Det är en komplicerad soppa, men klart är i alla fall att ett Nobelpris i litteratur i år skulle vara en förolämpning med åtta miljoner som muta, och att det därför inte kan delas ut.

Nobels testament

I Alfred Nobels testamente står det at litteraturprisen skal utdeles av «Akademien i Stockholm», altså ikke nødvendigvis «Svenska Akademien». Svenskene har flere akademier i Stockholm, ett av disse: humanistiske og samfunnsvitenskapelige akademiet, Kungliga Vitterhetsakademien (Vitterhet = lærdom), innstiftet i 1753, har sterk lingvistisk og litterær kompetanse. Lederen av Vitterhetsakademien, professor i litteraturvitenskap Anders Cullhed sier til SVT at om de får forespørsel fra Nobel Stiftelsen, vil de overveie henvendelsen. Kompetanse til å kunne dele ut prisen mener Cullhed at akademiet besitter.

Og som Svenska Akademiens nåværende direktør Göran Malmqvist sier til Dagens Nyheter: ”Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare”.

 

Les også: Full oppvask i Nobel-komitéen