Ingen jul uten gråt

Kaia Dahle Nyhus (foto: Line Fresti)

LUKE 23: En julegåtur og minst én skvett med gråt hører med når Kaia Dahle Nyhus feirer jul.

Som datter av barnebokforfatterne Gro Dahle og Svein Nyhus, har Kaia Dahle Nyhus barnebøker i blodet, og har selv skrevet og illustrert flere kritikerroste billedbøker. Den siste heter Hvorfor det? og tar for seg spørsmål barn lurer på som «hvorfor tuter ikke pappa mer når han kjører bil?».

– Hvor tilbringer du jula i år, Kaia?

– Det blir på Tjøme med mamma, pappa, mormor, storebror, tre katter og fem hunder.

– Det blir ikke jul uten …. hva?

– Littegrann gråting på minst ett tidspunkt. Og da mener jeg ikke god gråting. Av fine tradisjoner er julegåturen viktig. Mamma, pappa, broren, søstera mi og jeg går fra rødehuset der jeg vokste opp til mormors hus der vi har julemiddag.

– Tegnefri i jula – eller jobber du med et manus?

– Jeg har nesten ingen struktur på jobbinga, jeg har alltid jobb og alltid ferie. Jeg kommer i det minste til å prøve å jobbe, men det blir nok mest prokrastinering.

– Hvilken bok har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Diktsamlinga Jeg fant en måne i navelen som søsteren min Ninni Dahle Nyhus har skrevet. Den er rar og fin og morsom. Jeg lo høyt tre ganger!

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Jeg er ikke den store butikkgåeren. Tvert i mot så er det det verste jeg veit. Men jeg fikk et sånt gavekort fra Strand Forlag jeg kan bruke på nettet, og da blir det to-tre tegneseriebøker derifra! Men jeg burde nok forte meg om det skal komme fram før jul. Tingene jeg vil bestille er Jobb av Anders N. Kvammen, Tegnehannes Bare vent. Og så kanskje jeg får gått i butikken og kjøpt Jeg fant en måne i navelen. Vi får se. [red. anm. Intervjuet ble gjort for et par uker siden, BOK365 håper du rakk alle bøkene, Kaia!]

– Hvilken bok, som har betydd ekstra mye for deg gjennom livet, vil du gjerne anbefale andre å lese?

– Mina går sin väg av Anna Höglund. En kjempe begravd av Kazuo Ishiguro er en annen bok jeg leste for noen år siden, men som jeg har tenkt mye på. Den er så helt fantastisk.

– Hva er den beste julegaven du noensinne har fått?

– Oi, det er vanskelig! Jeg har fått mye fint, men de gror liksom litt sammen i minnet. Det jeg husker best er når søsteren min ga meg julenisseskjegg og en magisk energihatt.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2022?

– Jeg gleder meg til kunstig intelligens skriver bøker. Men 2022 er kanskje litt vel tidlig.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Askepott. Den er viktig. Nesten like viktig som juleturen og juletreet. Alt med Vincek (kusken i Tre nøtter til Askepott red.anm) er høydepunkter.