–Ingen grunn til å gå i bokhandelen

–Det er ingen grunn til å oppsøke bokhandler hvis du er interessert i litteratur, sier Audun Vinger. ARK-sjef John Tørres Thuv mener bestselgerne er mindre viktige enn før.

Audun Vinger er ikke imponert over nivået i norske bokhandler, men påpeker at det ikke er de ansattes skyld. 

 

–Det er ingen grunn til å oppsøke bokhandler hvis du er interessert i litteratur, og det er synd. Det er bedre å handle på nettet, sier Audun Vinger til Oppland Arbeiderblad, i kjølvannet av Morten Strøksnes-debatten. Vinger var redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet i seks år.

 

Forkjemper for de små

Audun Vinger mener bokhandlerne fyller en viktig funksjon for lokale bøker, årbøker og slikt, og at lokale bokhandler ikke først og fremst er et sted for bøker, men et sted der det selges leker, papir og penner:

–Selv i Oslo er det fryktelig dårlige bokhandler, sier han. –Da sier det seg selv at det blir elendig i Brandbu og Brumunddal.

–Jeg var på Norli i Universitetsgata i går, jeg tror antallet titler der er halvert. Det finnes noen få unntak. Det er to-tre bra, men det er dårligere enn det var for noen år siden. Jeg har lite til overs for boktemplene, og er en kraftig forkjemper for små bokhandler, sier Vinger.

 

Audun Vinger. Vinduet.

Vinger: –Dårlig i Oslo, elendig i Brandbu.

 

 

–Tjener mer penger

–De ansatte i bokhandler får mye kritikk, og det er urettferdig, siden de er styrt av kjedene, sier Vinger, som er enig i de betraktningene Morten Strøksnes hadde i sin kronikk rett før påske:

«Bokhandlene ble kjøpt opp av de store forlagene, for at sistnevnte skulle kontrollere salgsleddet. Tilsynelatende har det motsatte skjedd. Salgsavdelingene i bokhandlerkjedene har tatt all makt over salget. Dermed styrer de langt på vei også hvilken type litteratur forlagene tør satse på», skrev Strøksnes.

–De tjener mer penger enn før, så eierne og styrene er vel fornøyde, sier Vinger til Oppland Arbeiderblad (NB. Linken krever at du er tilknyttet et abonnement på OA).

 

 

«Ingen styrt reduksjon»

Norli Libris-sjef John Thomasgaard deler ikke Audun Vingers situasjonsbeskrivelse:

–Når det gjelder Universitetsgata, så har vi en reduksjonen i enkelte fag i 2. etasje. Dette gjelder for eksempel medisin og grunnskole. For skjønnlitteratur og sakprosa er det ingen styrt reduksjon. Her skal vi ha alt som selger og maks utvalg. U-gata selger jo titler som nesten ikke selges i markedet ellers. Vi har derimot redusert litt på varegrupper som ikke er bok, sier John Thomasgaard til BOK365, og understreker at bokhandlerne gjør det skarpt på de årlige «temperaturmålingene» hos Norsk Kundebarometer.

 

 

John Tørres Thuv 4

John Tørres Thuv: –Bestselgerne mindre viktige nå enn for ti år siden.

 

«Bestselgerne mindre viktige»

«Andelen som defineres som bestselgere er mindre viktig for oss nå enn de var for 10 år siden.» skriver ARK-sjef John Tørres Thuv i et innlegg på hjemmesiden til Den norske Forfatterforening.

«Noen svært få titler som ligger på torg, selger seg selv. Men, en bok blir ikke automatisk en bestselger av å ligge der», skriver Tanums administrerende direktør Anne-Regine Bakstad, som mener at mange finner det de er ute etter blant de 70 000 titlene i butikkhyllene – og ikke bare blant de som eksponeres på torg og bord.