Ikke stortingsplass for Lahlum

STORTINGSVALGET: Det holdt ikke helt inn for Oppland SVs førstekandidat.

Trass i et godt valg for SV også i Oppland, holdt det ikke helt inn for den profilerte forfatteren, historikeren og sjakkeksperten Hans Olav Lahlum. Med 4,6 prosent, en fremgang på 1,6 prosentpoeng, og totalt 4863 stemmer (i skrivende stund), havnet han likevel godt stykke unna. For å sikre seg sistemandatet i Oppland, måtte han hatt mer enn dobbelt så mange stemmer.

Billig Venstre-billett

Litt bittert må det likevel være for Lahlum å se at Venstres Ketil Kjenseth sikrer seg stortingsplass på Oppland-benken med kun 2681 stemmer – altså bare litt over halvparten av Lahlums stemmetall. Det er den lunefulle ordningen med utjamningsmandater som sikrer Kjenseth plassen, slik det nå ser ut på NRKs aller siste oppdatering fra fylket.

Rutinert politiker

Lahlum er slett ikke fersk på den politiske arenaen. Han har vært fylkesleder i Oppland, landsstyremedlem og medlem av SVs prinsipprogramkomité. I 2007 ble han nominert til femteplassen på Oppland SVs liste til fylkestingsvalget, og i 2012 var han tredjekandidat til stortingsvalget i 2013. Og i år bar det helt til topps – men altså ikke inn på Løvebakken.

 

(Foto: Cappelen Damm)