Ikke spesielt nervepirrende

Shari Lapenas nye thriller er en ganske ordinær bok om personer vi ikke tror på.

Shari Lapenas nye roman er lansert som en nervepirrende psykologisk thriller, men den faller på lite troverdige persontegninger og et plot som ligger ganske far out – i hvert fall etter denne anmelders mening.

Vi er i en pen forstad i staten New York, der ekteparet Tom og Karen Krupp bor i villaveien sin. De er relativt nygifte. Barnløse, men lykkelige. Helt til Karen en kveld setter seg i bilen sin, kjører i fylla og oppsøker en tvilsom del av byen. Der kolliderer hun med en lyktestolpe og havner på sykehuset.

Forvirret ektemann

Derfra tilkaller de Tom, som ikke skjønner noe som helst. Hva gjorde hans elskede Karen i den delen av byen? Og – viser det seg – hvorfor ligger det igjen et lik i en nedlagt restaurant rett ved?


Shari Lapena:
En fremmed i huset
Krim/spenning
Gyldendal
320 sider
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen

Det lurer etter hvert også politietterforsker Rasbach og hans kolleger på, og de begynner snart å stille nærgående spørsmål. Det går opp for Tom at han ikke kjenner sin kone i det hele tatt.

Men det gjør naboen Brigid. Hun kjenner både Tom og Karen. Hun har faktisk vært sammen med Tom, men det vet ikke Karen. Ikke ektemannen til Brigid heller. Men Brigid er over middels opptatt av det som skjer i huset til Tom og Karen. Og hun er hyppig på besøk.

Lite troverdige karakterer

Og det er her det skjærer seg. Vi har en mann som aldri har lurt på om kona har en fortid, familie eller hjemby. Og som ligger med naboen helt til … ja han slutter visst aldri helt. Men han elsker Karen altså. Som – ikke spesielt overraskende – faktisk har en fortid …

Karen er litt sånn «Flink pike». Du vet ikke helt om hun blir manipulert eller manipulerer. Det samme gjelder forsåvidt også naboen og hennes dødskjedelige ektemann. Også de er barnløse i forstadsidyllen, men hvem vet om det ikke plutselig skjer noe?

Er dette spennende? Joda, du lurer jo på hvordan det går til slutt. Men …

Er dette velskrevet? Ikke særlig. Enkelt språk, i presens.

Er dette troverdig? Nei.

Er karaktertegningene gode? Politimannen er ok. Resten er mennesker som ikke fins.

Shari Lapena (f. 1960) fra Canada hadde stor suksess med sin forrige roman Naboparet, i 2017. Her handler det for så vidt også om naboparet, mest nabokvinnen. Men det hjelper ikke så veldig. En ganske ordinær bok om mennesker vi ikke kjenner igjen.

 

ATLE NIELSEN

 

(Foto: Tristan Ostler)