Roy Jacobsen er førstemann ut på BokPod og forteller om en røff ungdomstid med Årvollgjengen, om tidlige forfatterdrømmer og om høstens roman, «Hvitt hav».
Cappelen Damm lanserer i dag sin nye podcast BokPod, som skal bringe ukentlige dybdeintervjuer med. Og intervjuer Hallgeir Opedal borer dypt når de to kommer til Roy Jacobsens ungdomstid: –Det er ikke en periode i livet mitt jeg er stolt av, sier Roy Jacobsen.
Roy Jacobsen er først ut av 20 forfattere det så langt er gjort BokPod avtale med. De neste fire ukene vil det bli publisert BokPod’er med Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen og Frode Grytten. BokPod er produsert av Fredrik Skavlans produksjonsselskap Monkberry for Cappelen Damm.
Skrev alternative avslutninger
–Jeg bestemte meg for å bli forfatter da jeg var 11 år – jeg likte fortellinger som angikk meg. Jeg begynte med å skrive alternative avslutninger på triste romaner som for eksempel Robinson Crusoe, forteller Roy Jacobsen. –Jeg har alltid lest. Det var mye Morgan Kane, Detektivmagasinet og Jack London. Hamsun kom tidlig inn. På gymnaset var det Dostojevskij. Det var mote å kunne navnene på hovedpersonene i Raskolnikov.
Før han kom seg til gymnaset, måtte han gå 10. klasse:
–Jeg var ikke noe skolelys.
På enecelle
–Jeg var alltid rapp i kjeften, så jeg var flink i gata. Det handla mye om det i det gatemiljøet jeg vanka. Røff og vill og vakker barndom i en drabantby på Årvoll. Vi slåss mye mer med ord enn med nevene, selv om det også forekom.
Men i et kapittel av livet ble det straks mer alvorlig:
–Det er ikke en periode i livet mitt jeg er stolt av. Alle forfattere gjør penger på sin egen bakgrunn, på en eller annen måte. Men jeg har aldri hatt særlig sans for den som utleverer seg i avisen. Dessuten er det hensynet til barna, sier Roy Jacobsen. –Å være gangster er jo ikke noe å være stolt av å. Vi stjal biler, vi gjorde innbrudd, vi solgte dop, røyka dop, drakk, hærverk. Det var vondt med 45 døgn på enecelle da jeg var 16 år. På Bayern. Våpen-tjueri. Masse avisskriverier. Ikke noe stort kapittel. Det var mange av disse gutta som ikke greide seg.
Menneskekjenner
–Det kan være en fordel å være sær og asosial og sympatisere med outsiderne. Det er alvor å skrive bøker, sier Roy Jacobsen. – Jeg tror jeg skjønner meg på storytelling. Hvilke muligheter som ligger i tastaturet. Jeg tror jeg skjønner meg på mennesker.
Til høsten er han bokaktuell med sin nye roman Hvitt hav – fortsettelsen på De usynlige.
–Dette er en selvstendig roman med samme hovedperson: I forhold til De usynlige er denne mer plottdrevet – en «dameroman».
Samtalen med Roy Jacobsen man høre ved å gå inn på iTunes og søke BokPod eller ved å gå inn på www.bokpod.no. Da kan høre når og hvor du vil helt gratis.
Ekstra bonus
Utviklingsdirektør Knut Gørvell i Cappelen Damm byr også på «nogo attåt»:
–En ekstra bonus er at vi lar forfatterne overta BokPods Facebook- og Instagram-sider, så fra i dag kan du få nyheter om Roy på Facebook, og neste onsdag debuterer Dag Solstad som «instagrammer».