– Ikke bra med boklov

Christian Skredes sommer byr på tjuvstart på same- og stortingsvalget, og presentasjon av 28 partier på Eldoado. Men han er ikke med i boklov-fanklubben.

DAGENS SOMMERGJEST: Christian Skrede, Eldorado-gründer.

Hvor tilbringer du ferien?
– Blir kun en langhelg og kanskje en uke. I og med at det er same- og stortingsvalg jobber Eldorado med 28 partier og det tar all tid. Blir ferie i september, kanskje det blir en uke i slutten av juli i Norge et sted.

Ferie med eller ferie fra bøker?
– Med bøker. Kanskje en skam å si det, men i hverdagen leser jeg stort sett alle avisene men for få bøker. Så langhelgene og feriene gir muligheter for konsentrert boklesing.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Jeg vil slå et slag for krimmen, leste for første gang en krim av Stefan Ahnhem Offer uten ansikt, knallgod krim. Så han skal jeg lese mer av. Ellers skal jeg lese Landet som lovet alt av Sidsel Wold fordi jeg ser henne som en troverdig og flott dame, samt at hun kjenner midtøstenproblematikken svært godt. Minner samtidig om at det er en Spartacus-bok, og håper Bok-Norge verdsetter arbeidet det forlaget gjør for god sakprosa, det må vi ikke ta som en selvfølge.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Alt som passer til lyst øl.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Sigmund Løvåsen, tidliger leder i DNF, og Bjørn Ingvaldsen, tidligere leder i NBU, fordi begge de to avtroppede lederne har betydd mye for Eldorado. Bra folk. Så ville jeg hatt med klippen i DNF, Mette Møller.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– At det relativt rolig og god stemning i bransjen, samt at Eldorado Oslo har 11 prosent vekst første halvår.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet?
– Lederen i NFF Tore Slaatta, fordi han ikke har hatt tid til et møte om mulig samarbeid med Eldorado. Jeg har mast på ham i snart to år. Vet jeg virker som en forsmådd beiler, men det er utelukkende et kompliment til NFF at vi er så opptatt av nærmere bånd med dem. Men jeg satser friskt på nye muligheter til høsten!

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Jobbet aktivt mot boklov, den er ikke bra for små aktører som oss. Og Norge trenger ikke flere lover.

Hva  en god sommerferie inneholde?
– God likviditet både på privaten og i bedriften, så penger ikke ligger som en pirkende vond tannpine de dagene man skal slappe av.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «Vil du noen ganger ut av bokbransjen?» Ja … men tror aldri det vil skje, den setter seg i ryggmargen og er nesten umulig å få ut av systemet. Kan egentlig ikke tenke meg et bedre sted i yrkeslivet.