I løgnerens indre

Tegneserier for voksne - og et oppgjør med Peer Gynt. Det er hovedoppslagene i forlaget Minuskels høstliste.

Minuskels høstliste er klar: Peer Gynt i tegnet utgave, krigsfangenskap og japansk familiedrama – pluss zombier!

 

Minuskel forlag er et lite, uavhengig forlag startet i 2006, som ifølge seg selv «gir ut skjønnlitteratur og tegneserieromaner fra utenfor ring 3.»

Forlegger Alexander Leborg utdyper: – Det finnes så mye fin litteratur som er skrevet andre steder enn her. På arabisk, fransk, japansk og andre språk. Litt av drivkraften da jeg startet dette forlaget var å finne spennende fortellinger som er skrevet i helt andre verdenshjørner. Selv om en av hovedutgivelsene våre i høst er veldig hjemlig.

 

Årets høstliste teller fem bøker og i år er alle utgivelsene tegneserieromaner. Og blant dem altså vårt nasjonalepos Peer Gynt.

peertegnetOg vi kjenner jo Peer Gynt? Eller? Han er stormannsgal, egoistisk, hyklersk og amoralsk. Bondegutten fra Gudbrandsdalen, som er seg selv nok, slutter aldri å fascinere oss nordmenn, og han er, paradoksalt nok, inspirasjon til Peer Gynt-prisen, som deles ut til personer og institusjoner som har utøvd samfunnsansvar og satt Norge på kartet.

 

Stadig nye tolkninger

Men hvem er Peer Gynt egentlig? Hva driver ham? I denne tegneserieromanen inviteres vi inn i løgnerens indre. Norges nasjonalepos vil aldri bli det samme igjen, ifølge forlaget.

Hva nytt får vi vite om Peer Gynt i denne boken da?

– He he. Poenget er at det stadig settes opp nye forstillinger på teater. Med helt nye tolkninger. Som på Nationaltheatret nå. Det er en sterk tekst som sier noe til stadig nye generasjoner. Det er spennende å tenke at tegneseriemediet også kan brukes til dette, sier Alexander Leborg til BOK365.

 

Geir Moen (f. 1976) er illustratør og tegneserietegner. Han har illustrert en rekke bøker og utgitt flere tegneseriefortellinger, blant annet De fire store (med Øystein Runde), en superheltfortelling med Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie i de bærende rollene.

Peer Gynt er klar for utgivelse 15. september.

 

Personlig om krigsfangenskap

I oktober kommer en av Frankrikes fremste serieskapere, Tardi, med sin hittil mest personlige utgivelse, Stalag II B, der han skildrer farens krigsfangenskap under annen verdenskrig. Boken er utformet som en dialog mellom den unge sønnen og faren, og i Tardis umiskjennelige strek tas leseren gjennom et krigsherjet Europa. Umulig ikke å bli berørt.

Tardi (egentlig Jacques Tardi, f. 1946 i Frankrike) er blant Europas fremste tegneserieskapere, og han har utgitt en rekke bøker med krigen som bakteppe. Dette er første bind (av to) i serien og det er oversatt av forleggeren selv, Alexander Leborg. Første bind har tittelen Fangenskapet, og kommer 15. oktober.

 

Enda en farshistorie finner du i Jiro Taniguchis Min fars dagbok, som forteller om en mann som reiser hjem til fødebyen i forbindelse med farens begravelse. Langsomt går det opp for ham at faren har båret på en tung hemmelighet, som har forbindelse med en katastrofe som rammet byen Tottori (Taniguchis egen fødeby) i 1952, bare noen få år etter at byen ble bombet sønder og sammen under krigen.

Boken er oversatt fra japansk av Magne Tørring, og kommer 15. oktober.

 

Zombier

The_Walking_Dead_vol1_COVER_NOR_MEDRES
The Walking Dead, første bind.

I høstens siste utgivelser, bind to og tre av The Walking Dead, følger vi Rick Grimes som våkner opp fra koma til sitt livs mareritt: USA er blitt rammet av en zombie-epidemi! Vi er med på Ricks famlende forsøk på å finne og beskytte sine nærmeste, kampen for å overleve under de ekstreme omstendighetene og ikke minst kampen for å beholde menneskeligheten. Men hvem utgjør egentlig den største trusselen: De døde eller de levende? The Walking Dead har på ti år vokst til å bli en av de største tegneseriesuksessene på det amerikanske markedet – og den danner grunnlaget for den prisvinnende TV-serien (TVNorge).

Bøkene er skrevet av Robert Kirkman m.fl. og oversatt av Hans Ivar Stordal. Bind 1 er tidligere utgitt og bind 2 kommer 1. september, mens bind 3 er ventet 1. november.

De utgis i samarbeid med svenske Apart förlag.