–Hun vet hva hun gjør

Harper Lee (Foto: Chip Somodevilla / Getty Images)

Har Harper Lee så svekket helse at hun ikke var tilregnelig da hun signerte sin nye bokkontrakt? –Nei, mener en undersøkelseskommisjon i Alabama.

Har 88 år gamle Harper Lee vært ved så dårlig helse, at hun ikke har vært tilregnelig da hun signerte bokkontrakten for Go Set a Watchman med HarperCollins?

I helgen konkluderte en undersøkelseskommisjon i Alabama med at Harper Lee vet hva hun gjør og at hun ønsker boken utgitt.

Go set a Watchman er Harper Lees etterlengtede og mye omtalte oppfølger til suksessen Drep ikke en sangfugl fra 1960 – en moderne klassiker i amerikansk litteratur, løselig basert på forfatterens egne opplevelser fra en oppvekst i en sørstatsby på 1930-tallet. Det er også Harper Lees eneste bok, frem til nå. Da Lee utga Drep ikke en sangfugl, la hun vekk manuskriptet til Go set a Watchman og gikk aldri tilbake til det. Det originale manuskriptet var derfor ansett som forsvunnet og tapt frem til høsten 2014, da hennes advokat Tonja Carter oppdaget dette på en sikker lokasjon hvor det hadde blitt festet til et av de originale manuskriptene til Drep ikke en sangfugl.

 

Tilbake til barndommen

Harper Lee uttalte selv i pressemeldingen fra HarperCollins at boken ble skrevet på 1950-tallet, og ble faktisk skrevet før Drep ikke en sangfugl. Go Set a Watchman følger Scout i voksen alder, men hennes daværende redaktør likte bedre Scouts tilbakeblikk til barndommen og overtalte Lee til å skrive en bok fra Scouts synspunkt.

«Jeg var en førstegangsforfatter, så jeg gjorde slik jeg ble fortalt. Jeg var ikke klar over at manuskriptet hadde overlevd, så jeg var overrasket og glad da min kjære venn og advokat Tonja Carter oppdaget det igjen» forteller forfatteren i pressemeldingen.

 

«The Sadness of a Sequel»

Men det faktum at forfatteren i tidligere år ikke har hatt til hensikt å publisere manuset og at hun ønsker det nå – 88 år gammel og i følge flere kilder svært tunghørt og nesten blind – har ført til mange spekulasjoner i USA.

I magasinet Atlantic skrev Megan Garber følgende i sin artikkel «Harper Lee: The Sadness of a Sequel»: «Harper Lee, kjent som Nell for dem som sto henne nær, brukte mesteparten av livet sitt på å ønske at Go Set a Watchman ikke skulle bli utgitt. I hvert fall brukte hun mesteparten av livet på å fortelle media at Go Set a Watchman ikke skulle bli utgitt.»

 

«Ønsker boken utgitt»

Staten Alabama konkluderer med at Harper Lee er ved sine fulle fem, at hun ikke ble manipulert til å signere kontrakten og at hun ønsker boken utgitt. «Dette gjorde hun helt klart,» skal lederen for kommisjonen ha uttalt i følge nyhetsbyrået Reuters.

Dette gir også 88-åringens uttalelse i forlagets pressemelding troverdighet:

«Etter mye tenking og nøling delte jeg manuskriptet med en håndfull mennesker jeg stoler på, og var svært fornøyd med å høre at de anså det som publiseringsverdig. Jeg er beæret og overrasket over at dette nå vil bli utgitt etter alle disse årene»

 

En sensasjon

Handlingen i Drep ikke en sangfugl finner sted i sørstatsbyen Maycomb, Alabama, hvor vi følger unge Scout Finch fra hun er seks til ni år. Hennes far, advokaten Atticus Finch får i oppdrag å forsvare afro-amerikaneren Tom Robinson som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne. Byen er i lynsjestemning, men Atticus står på Robinsons uskyld.

Harper Lees bok var en sensasjon da den utkom på 1960-tallet. Den fikk gode anmeldelser, og gav et innblikk i de rasistiske og klassebevisste holdningene som rådet i store deler av USA på denne tiden. Boken utkom parallelt med borgerrettsbevegelsens fremmarsj i USA, og mange har påpekt den gode «timingen» i så måte. Boken har gjennom årene solgt over 30 millioner eksemplarer og blitt oversatt til mer enn 40 språk. Harper Lee vant også Pulitzerprisen for boken i 1961.

 

Flere av de samme karakterene

Lees nye bok, Go Set a Watchman, følger voksne Scout Finch, som reiser fra New York til sin hjemby Maycomb, Alamba, for å besøke sin far Atticus Finch. Hun blir nødt til å takle både personlige og politiske problemer da hun forsøker å forstå sin fars holdning mot samfunnet, og hennes egne følelser om stedet hun vokste opp. Romanen kommer også til å inneholde flere av karakterene fra Drep ikke en sangfugl.

 

Les også: Slik blir Harper Lees nye bok