Humor og Harstad i Bergen

  Kommer til Bergen: Johan Harstad. Foto: John Erik Riley

  Humor i norsk samtidslitteratur og Johan Harstads metode er blant programpostene på Litteraturhuset i Bergen i vinter.

  Litteraturhuset i Bergen fyller seks år i januar, og det skal blant annet feires med den årlige Vinterfesten på huset.

  Men det er flere spennende saker på gang i Litteraturhuset i Skostredet denne vinteren. Programmet slippes først 3. januar, men her er noen smakebiter:

  Først og fremst går den første LittfestBergen av stabelen i februar. Dette nye skuddet på festivaltreet her hjemme skal ha 50-50 fokus på sakprosa og skjønnlitteratur, og lover også 50-50 norsk og internasjonal deltagelse. Festivalsjef Teresa Grøtan og hennes medarbeidere slipper programmet for den fire dager lange festivalen 29. januar.

  Morsomt?

  Kommer: Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Marie Lenth Solbø/Litteraturhuset

  Ellers byr vinteren på programmet «Seriøst morsomt 2», der fjorårets suksess «Seriøst morsomt» skal gjenskapes. Der inviteres det til en samtale om humor i norsk samtidslitteratur. I år har programleder Sigrid Bonde Tusvik med seg Knut Nærum, Kyrre Andreassen og Nina Lykke. Det skjer 16. januar.

  Hva er det med Sandemo og Knausgård?

  Senere den måneden, nærmere bestemt 22. skal Margit Sandemos legendariske hovedverk Sagaen om Isfolket under lupen.

  Sølvi Wærhaug, May Grethe Lerum, Tonje Tornes og Inger Merete Hobbelstad skal kaste lys over den nylig avdøde seriedronningens store prosjekt.

  Og uken etter, nærmere bestemt onsdag 30. januar skal Karl Ove Knausgårds bøker diskuteres. Det vil si: Det som skal diskuteres er hvorfor de har så enorm slagkraft og selger så bra også ute i verden. Ebba Witt-Brattström, Annette Orre, Henrik Keyser-Pedersen og Frode Saugestad møtes til samtale om Min kamp som litterær eksportvare.

  Southern Gothic

  Hva er nå det? Kanskje vi blir klokere etter 6. februar når kompetente folk har gått nærmere inn på sjangeren, som også har inspirert nyere populærkultur som seriesuksessene «True Blood» og «True Detective». Til å se på sakene har Litteraturhuset invitert Leif Ekle, Hans H. Skei, Levi Henriksen og Aslak Nore.

  Kommer: Aslak Nore. Foto: Atle Nielsen

  Aslak Nore blir å treffe også dagen etter, 7. februar. Da møter han et knippe debutanter til samtale om deres debutromaner. Prableen Kaur, som debuterer med Ferdig med ting, er en av deltagerne. Kommer gjør også Tharaniga Rajah (Det er lenge til skumring) og Sofus Greni (Langs det utslåtte håret). De tre møter forfatter og redaktør Nore til samtale om sine debutromaner.

  Harstads metode

  Så, 20. februar, er det Johan Harstads tur til å fortelle om sin metode. Hans romaner har virkelig satt spor etter seg i norsk samtidslitteratur. Max, Mischa og Tet-offensiven er for eksempel oversatt til en rekke språk og vinner stadig nye lesere verden over. Nå kommer forfatteren til Litteraturhuset for å snakke om sin litterære metode.

  Og så er det altså LittfestBergen uken før. Nærmere bestemt 14. til 17. februar. Den får vi garantert høre mer om når det nærmer seg.

  Faste poster

  Ellers fortsetter Litteraturhuset med de faste postene, som mange har glede av. Biskop Halvor Nordhaug inviterer til månedlige samtaler i programmet På troen løs, Henning H. Bergsvåg holder litteraturquiz, det blir Lillelørdag for de minste, Kritisk kvartett, Kroppen for voksne og Lyrikksalong i tillegg til mye annet.

  Programmet for januar, februar og mars slippes i sin helhet 3. januar.