Krig, terror, rus og samlivsbrudd. Det er slett ingen feelgood-høst Res Publica legger opp til.
Mange samfunnsaktuelle utgivelser skal sendes ut fra Res Publica, frem til forlaget setter punktum for årets bokhøst med Oliver Bullough og hans internasjonale bestselger Moneyland i oktober.
– Vi er spesielt stolte av bredden i høstlisten vår i år. Tematisk spenner det fra sosial ulikhet, rus, religion, krig, økonomisk kriminalitet, terror, samlivsbrudd og ikke minst: en samtalebok med Thomas Hylland Eriksen, sier salgs- og markedssjef Gine Jonassen.
Rom for god sakprosa
Hun og forlagssjef Gerd Johnsen medgir at det er krevende farvann å seile i, men at de fremdeles skimter sola mellom skyene:
– Res Publica har et godt år så langt. Vi er selvfølgelig bekymret for bokens posisjon i forhold til andre medier, men vi ser samtidig at det er et marked for god sakprosa om viktige temaer – som vi utgir, sier Gerd Johnsen, og legger til: Spesielt stolt er vi over at James Bloodworths bok Innleid og underbetalt er inne på topplisten for sakprosa solgt i første halvår. Vi må også si oss svært godt fornøyd med den gode omtalen Halvor Tretvolls Sosialdemokrati i en skjebnetid har høstet. Ifølge Jan Egeland i Dagbladet har forfatteren levert «en verdifull analyse i en tid der det pågår et kappløp om hvilke politiske verdier og ideer som skal prege framtida.»
Mer tolerant islam
Forlaget har fått betydelig oppmerksomhet rundt Sanna Sarromaas bok om samlivsbrudd, Skilsmisseboken – en overlevelsesguide:
– Ferieslutt er dessverre høysesong for skilsmisse, men det er heldigvis gode råd å få, fastslår Gine Jonassen.
Når Res Publica-duoen blir utfordret til å plukke ut høstens sentrale utgivelser, beveger vi oss i stor grad utenriks:
I Frihetskampen i islam gir Sylo Taraku gir en stemme til mennesker som tror på et friere og mer tolerant islam, forteller Jonassen. – I Terror i Europas hjerte tar Vibeke Knoop Rachline (hovedbildet øverst) for seg terroren som rammet Paris, blant annet Bataclan, i 2015. Forfatteren undersøker hvordan radikalisert forstadsungdom kan rekrutteres til å gjøre grusomme terrorhandlinger. Dessverre er temaet så altfor aktuelt.
Stor interesse for Westlie
Boken med størst forhåndssalg handler om krigen, og den er det Bjørn Westlie som står for:
Det norske jødehatet: propaganda og presse under okkupasjonen. Westlie skriver her om hvordan Nasjonal Samling presset avisene til å trykke jødefiendtlige artikler. Hvor gikk grensen mellom tilpasning og kollaborasjon – mange av avisene tjente jo gode penger under krigen. Og hvorfor ble ikke jødehatet i avisene et tema etter 1945?
Neste Res Publica-lansering er for Øystein Skjælaaens bok Meningen med rus som slippes den 11. september på Kampen Bistro i Oslo. Forfatteren møter Finn Skårderud i samtale om boken, som utfordrer våre oppfatninger av rusens betydning i samfunnet og for enkeltmennesker. En samtale det kan være verdt å få med seg.
Res Publicas høstliste:
AUGUST (ute nå)
Sigrun Aasland: Det trengs en landsby
Sanna Sarromaa: Skilsmisseboken en overlevelsesguide
SEPTEMBER
Øystein Skjælaaen: Meningen med rus
Vibeke Knoop Rachline: Terror i Europas hjerte
Sylo Taraku: Frihetskampen i islam
OKTOBER
Bjørn Westlie: Det norske jødehatet: propaganda og presse under okkupasjonen
Dag Herbjørnsrud: Gå inn i din tid – Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud
Oliver Bullough: Pengeland
(Hovedfoto: Nikolai Jakobsen)