Hjemme hos Dickens

Egen vinkjeller, faste bordplasser til diskusjonspartnerne - og selvfølgelig egen skrivestue. Charles Dickens hadde det helt greit i sin London-residens. Mens konen Catherine tok seg av daglig drift og den stadig økende barneflokken.

Nå kan du besøke den store dikterens hjem i London hvis du vil. Frivillige guider loser deg rundt blant gamle møbler og bilder i den romslige residensen i Doughty Street i Bloomsbury. Dickens-museet er vel verdt et besøk.

 

DSC00694
På veggen i hjemmet: Charles og Catherine Dickens

 

‘My house in town’, sa Dickens om Doughty Street 48, og huset var et betydningsfullt sted i dikterens liv. Han bodde her fra 1837 til 1839, og boligen rommet huset både lykke og tragedie. Det var her dikterens to eldste døtre født. Men det var også her hans svigerinne, Mary, døde bare 17 år gammel. Og det var her noen av hans mest elskede bøker ble skrevet. Blant annet Oliver Twist.

Charles Dickens residerte i Doughty Street i bare to år, men det var to ganske lykkelige unge år.  Han skrev ferdig Pickwick-klubben og altså hele Oliver Twist mens han bodde i huset. Han og hustruen Catherine fikk to av sine ti barn de årene, og Dickens var som vanlig særdeles produktiv. Det var mens han bodde her han ble en berømt dikter, og etter hvert vant ry som en av verdens fremste fortellere.

 

DSC00708
Skrivebordet: Her ble Oliver Twist til

 

Vel bevart

I dag er London-residensen hans blitt museum, og mange av tingene som var der den gangen for snart to hundre år siden er bevarte. Som skrivebordet hans, spisestuebordet og vinkjelleren. Soverommene står som de gjorde den gangen, i likhet med kjøkkenet og de fleste andre rommene. I spisestuen er det dekket på til flere av dikterens omgangsvenner. William Thackeray sitter for eksempel ved enden av bordet, og vi må regne med at det ble diskutert både politikk, sosiale forhold og litteratur i det dickenske hjem den tiden han bodde der. Veggene i hele huset er dekket av bilder og tegninger fra et langt dikterliv, og flere av Charles Dickens mest elskede figurer pryder veggene i hjemmet.

 

DSC00718
På veggen: Dickens drømmer om sine romanfigurer
DSC00726
En del av gitteret fra Marshalsea gjeldsfengsel er bevart og plassert i Doughty Street.

Standarden på Charles Dickens’ hjem i Doughty Street viser at han allerede har begynt å gjøre det bra som forfatter. Men han hadde ikke alltid sittet så bra i det.

Dickens far, John Dickens, var et rotehode når det gjaldt penger, og slet stadig med å forsørge familien sin. Blant annet satt han en tid i gjeldsfengselet Marshalsea, som er kulisse i flere av bøkene til Dickens, spesielt i Lille Dorrit, der store deler av handligen foregår nettopp i det gjeldsfengselet. Dickens far er på mange måter en modell for William Doritt, som sitter i Marshalsea i tyve år, og der også lille Amy Dorrit vokser opp.

Men Dickens far skal også være modell for en av de mest fantastiske figurene i hele Dickens-universet, nemlig Wilkins Micawber i den delvis selvbiografiske David Copperfield. Konstant blakk, men like optimistisk går Mr. Micawber rundt og regner med at en eller annen mulighet til å tjene penger sikkert vil dukke opp, «something will turn up», som han sier.

 

«He once loved me»

Dikterhjemmet i Doughty Street er nylig pusset opp, og liker du Dickens er det et must når du er i verdensbyen. Vennlige frivillige verter tar deg vel imot og forteller gjerne en anekdote eller to fra dikterens liv. Som at ekteskapet etter hvert begynte å skrante, og at Charles Dickens senere forlot sin Catherine. Og at hun overlevde ham og gjerne viste frem alt han hadde skrevet til henne: «so that people can see the he once loved me», som hun sa.

Catherine Dickens er veldig til stede i hjemmet. Du kan nesten se henne for deg i rommene, svært vakker og konstant gravid. Dickens forlot henne i 1858, og slo seg sammen med sin elskerinne Ellen Ternan, et forhold som varte livet ut.

Charles Dickens’ berømmelse skulle etter hvert bli enorm,  og han ble en legende i levende live, Det lesende publikum så fem til nye bøker fra hans hånd hele tiden. Flere av bøkene er skrevet som føljetonger, som f.eks. Pickwick-klubben, som han altså avsluttet i Doughty Street. Og hans ufullendte bok Mysteriet Edwin Drood, som han hadde skrevet seks av tolv planlagte kapitler av da han brått døde i 1870.

 

DSC00686
Spisestue. Det er dekket på til Thackeray m.fl.

 

Fantastisk oppleser

Charles Dickens var antagelig den første forfatteren som reiste rundt på turné med opplesninger fra sine verk. Han var til og med i USA og leste, og det fortelles at han gikk så opp i opplesningene, at det nesten ble for mye for enkelte. Spesielt når han kom til mordet på Nancy i Oliver Twist var det flere som mente at han var så opphisset at det var helsefarlig. Kanskje var det også det som tok livet av ham til slutt. i juni 1870 fikk dikteren et slag og døde, bare 58 år gammel.

Opplesningsstolen hans har også fått plass i det nyoppussede museet, der du i tillegg kan finne et originalt gitter fra Marshalsea gjeldsfengsel. Gitter er det også foran vinkjelleren nede i gården, der atskillige flasker må ha vært lagret. Du kan se dem selv og du tar turen. Det er helt ok å ha vært hjemme hos Dickens …

 

DSC00703
Vinkjelleren er bevart, men det spørs om vinen smaker fremdeles …

—–

Charles John Huffam Dickens

Født i Portsmouth 7. februar 1812, død i Kent 9. juni 1870.

Regnes som en av verdens fremste forfattere og skrev 15 romaner og et stort antall noveller, fortellinger og brev.

Blant hans mest kjente verk er

Pickwick-klubben (1836-37)

Oliver Twist ( 1838)

Nicholas Nickleby (1838-39)

Bleak House (1852-53)

David Copperfield (1849-50)

En julefortelling (1843)

Lille Dorrit (1855-57)

To byer (1859)

Store forventninger (1860-61)

 

Charles Dickens ligger gravlagt i Poets Corner i Westminster Abbey i London

Les også:

https://bok365.no/artikkel/on-the-road-to-mandalay/

https://bok365.no/artikkel/en-veldig-fin-dag-for-bananfisk/