Historier fra virkeligheten

Luke 10: Hennes sterke samfunnsengasjement gjør seg gjeldende i forfatterskapet hennes.

Lotta Elstad skildrer samfunnsstrukturer i sin nyeste roman.

Lotta Elstad er historiker, journalist og arbeider i Forlaget Manifest. Hun engasjerer seg sterkt i samfunnet, og brukes ofte som foredragsholder. I 2008 debuterte hun med sakprosaboken En såkalt drittjobb, som var basert på erfaringene hun gjorde seg som renholder på et Thon-hotell. I 2012 kom hennes første romandebut, Ettromsleiligheten, men også den var basert på hendelser fra virkeligheten. Ytterligere en dokumentar og et essay i Granta senere er Elstad ute med sin andre roman denne høsten. Et eget rom (Flamme forlag) er en feministisk satire om en kvinne som våkner opp etter å ha sovet i 15 år.

 

Luke 10 omslag

 

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Vanskelig å rangere – men diktsamlingen Kan jeg finnes i andre formater, av Isabell El-Melhaoui, er en av dem som har gjort inntrykk. Hun har en underfundig, bedårende og intelligent stil.

 

Hva leser du selv for tiden?

For øyeblikket er Demanding The Impossible med Slavoj Žižek og Not That Kind Of Girl av Lena Dunham lastet ned på lesebrettet. Jeg veksler mellom de to. Begge er pop, begge er pessimister, og begge vet at bak humor må det finnes sannhet og smerte.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Strikk i Strid av Jenny og Markus Keller. Bryllup og begravelser av Jens M. Johansson. Kapitalen i det 21. århundre – enten originalen av Thomas Piketty eller tegneserieversjonen av Esben S. Tiltland.