«Kulturkjerringer» på e-boktoppen

Kvinner i alderen 40–66 år dominerer utlånsstatistikken for e-bøker, viser foreløpig e-bokrapport.

– De såkalte «kulturkjerringene» burde få Kongens fortjenstmedalje. Det er de som holder Kultur-Norge i live, sier Oslos biblioteksjef Kristin Danielsen til Klassekampen.

Tallene som viser kjønnsfordelingen i utlån av e-bøker framkommer i en foreløpig rapport om prøveordningen med e-bøker som er blitt gjennomført ved 130 bibliotek i over 50 kommuner over hele landet. Ordningen har vært populær, med flere måneders ventelister for de mest ettertraktede bøkene.

 

To av tre er kvinner

Rapporten fra Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo etterlater ingen tvil om hvilken gruppe som mest aktivt bruker bibliotekenes nye digitale tjenester: To tredeler er kvinner, og den største gruppen er i siste halvdel av førtiårene.

Den samme tendensen gjenspeiles ved Deichmanske bibliotek som i landet for øvrig: Her er sju av ti e-boklesere kvinner, mens over halvparten befinner seg i aldersgruppen 40 til 66 år, skriver Klassekampen. Statistikken fra Deichmanske viser riktig nok at kvinneandelen er litt lavere for e-bøker enn for papirbøker innen kategorien skjønnlitteratur for voksne, 72 mot 79 prosent.