Het auksjon for Skjelvet-forfatter

KRYSSER LANDEGRENSER: John Kåre Raake (foto: Julie Pike)

Åtte tyske forlag er nå i auksjon for å sikre seg rettighetene til John Kåre Raakes Arktis-thriller «The Ice».

Han har så langt vært mest kjent som manusforfatter til filmsuksessene Bølgen og Skjelvet. Men nå tyder mye på at John Kåre Raake også kan få sitt bok-gjennombrudd. Hans thriller The Ice er en av «snakkisene» på den store Frankfurt-bokmessen, og åtte tyske forlag er nå med i en auksjon for å sikre seg rettighetene til boken. Og det allerede før Isen utkommer på norsk hos Gyldendal utpå nyåret.

– Over all forventning

– Det er fantastisk kult og over all forventning. Som romandebutant håper man jo på å få oppmerksomhet, men samtidig vet jeg hvor vanskelig det er, sier John Kåre Raake til BOK365. – At så mange forlag i et gigantisk land som Tyskland synes Isen er verdt å by på, er bare sinnssykt gøy!

Raakes thriller utspiller seg i det virkelig kalde nord. Tidligere kommando-soldat Anna Aune har flyktet fra alt og alle, og tilbringer den arktiske vinteren i en luftputebåt på Nordpolen – hvor hun skal dokumentere klimaendringer. På allehelgensdag bryter et nødbluss fra en nærliggende kinesisk forskningsstasjon monotonien. Anna og hennes kollega er de eneste som er nær nok til å komme dem til unnsetning. På forskningsstasjonen blir de møtt av et marerittaktig syn: De finner forskerne frosset i hjel, dekket av is. Etter hvert blåser det opp til storm, både i meteorologisk forstand og på den internasjonale arenaen.

PÅ RESEARCH-TUR: John Kåre Raake på Svalbard.

Ikke hverdagskost

– Det er veldig morsomt, både for John Kåre og oss, å se den enorme interessen for The Ice. Det er slett ikke hverdagskost å ha åtte forlag er inne i en auksjonsrunde, sier Astrid Dalaker hos Raakes litterære agent, Northern Stories. Hun vil ikke kommentere noen summer, men bekrefter at de satser på å lande auksjonen i løpet av disse messedagene.

John Kåre Raake har hatt stor suksess med Bølgen og Skjelvet, som han har skrevet filmmanus til sammen med Harald Rosenløw Eeg. Over 155 000 så Skjelvet på åpningshelgen på kino, hvilket var over 20 000 mer enn Raakes forrige film-fulltreffer Bølgen. Av norske filmer opp gjennom historien, er det bare Kon-Tiki som har hatt en bedre åpningshelg.

Raake har også en fortid som tegneserieskaper i Norsk Mad og i Pyton – som han var med på å etablere på midten av 1980-tallet