Her er Unnis fem favoritter

Nylig ble Unni Lindell tildelt Riverton-pris nummer to og "er ikke lenger så lett å imponere". Men her er noen forfattere og bøker som imponerer henne.

Unni Lindell ble forrige uke tildelt Riverton-prisen for Dronen. Det er en pris hun har mottatt tidligere, i 1999 for Drømmefangeren. Dermed føyer Lindell seg inn i et lite, men celebert, selskap av forfattere som har mottatt prisen to ganger: med Gunnar Staalesen, Jon Michelet, Karin Fossum, Kjell Ola Dahl og Torkil Damhaug.

Hvilke bøker anbefaler Unni Lindell selv, rett i forkant av påsken? Jo, disse:

Heine Bakkeid: Møt meg i paradis

– Hva er mer naturlig enn å anbefale en spenningsbok om en krimdronning som trenger hjelp til researchen til sin neste bok. Milla Linds forrige researcher ble drept mens han jobbet med saken hennes, og nå ber hun Thorkild Aske om hjelp. Det blir en farefull jobb. Allerede fra første side blir jeg som leser trukket inn i dette universet av mørke, men også av komiske situasjoner, som løser opp stemningen på høyt nivå. Det blir så spennende at boka er vanskelig å legge fra seg. Personbeskrivelsene er troverdige og teksten oser av elektrisitet. Forfatteren har et godt grep om språket; både effektivt og litterært. Plotet imponerer meg stort. Og jeg er ikke lenger så lett å imponere.

Camilla Läckberg: Gullburet

– Hovedpersonen Faye er en fin Stockholmsfrue som tilsynelatende lever et svært vellykket liv. Hun er gift med Jack, som svikter henne slik at hele livet hennes faller i grus. I dragsuget kommer mørke, grusomme minner til overflaten, ting hun har undertrykket og som nå får frem et uventet raseri i henne. Fra å være en litt hjelpeløs underdanig kvinne tar hun grep og blir et monster. Det er noe «Fay Weldonsk» over denne boka, kanskje er hovedpersonen oppkalt etter henne? Storyen drar seg til og her er det så vel tortur som blodtapping med i opptakten. Dette er kriminell feelgood.  Hva er egentlig farligere enn en hevngjerrig, rasende kvinne? Ingenting!

Agnes Lovise Matre: Skinnet bedrar

– VI er på Vestlandet. En seks år gammel gutt forsvinner. Senest sett gående i pysjamas langs veien. Lensmann Bengt Alvsaker er på saken, men har sine egne familiære problemer å hanskes med, noe som er distraherende for ham. Den forsvunne guttens 12 år gamle storesøster Ina er et kapittel for seg. Få har beskrevet barn i dysfunksjonelle familier så bra som det gjøres her. Det viser seg at mange kan ha grunn til å skade den lille gutten, ikke minst den voldelige faren. Naturbeskrivelsene kler boka svært godt og spenningen stiger og stiger. Mot slutten blir det åndeløst. Og overraskende! Bravo!

Lisbeth Pettersen: La meg ikke huske

– Nina Berger jobber som klimaforsker, men mister hukommelsen etter en ulykke. Når hun kommer hjem fra sykehuset er leiligheten hennes rasert. Samtidig blir tre samfunnstopper, to finansmenn og en sjef i oljebransjen, kidnappet og leseren skjønner raskt at det er en sammenheng mellom Bergers forskning og mennenes forsvinning. Men hun «husker ikke». Kapitlene er snedig kryssklippet. Vi følger mennene som er innestengt i en kjeller og Nina som beveger seg rundt i et farefelt i hverdagen sin, uten å skjønne det. Forfatteren fører oss først inn på et villspor, før hun syr storyen sammen med psykologisk presisjon. Denne storkoste jeg meg med!

Malin Persson Giolito: Størst av alt

– Denne boka er et mesterstykke og åpner med en dramatisk skoleskyting på en skole i Stockholm. Jeg ble hekta etter første side og det er jeg ikke alene om, boka har fått høythengende priser og kommer i disse dager som film på Netflix, regissert av «vår egen» Per Olav Sørensen. 18-årige Maja skyter og dreper kjæresten og bestevenninnen i klasserommet. Samir blir «bare» hardt skadd. Boka er et drevent rettsdrama der vi følger Maja gjennom rettssaken, hvor hun villig nok innrømmer alt. Men det er noe som ikke stemmer, noe Samir vet. Malin har klart mesterstykket å skrive en rå og samtidig svært følsom bok. Et intenst og vellykket portrett av en ung jente av i dag. I den grad krimlitteratur er seg sitt samfunnsengasjement bevisst, er denne boka et viktig «dokument». Boka speiler Sverige, speiler rik og fattig ungdom. Speiler det samfunnet som finnes i dag, på godt og vondt. Mest på vondt. En fantastisk bok!

 

(Foto: Olav Heggø/Aschehoug)