Her er høstens debutanter

Fra venstre: Aldona Kasztan, Petter Brevik og Mari Andreassen

Denne høsten er det flere ferske forfattere som debuterer med sine aller første romaner. Her har vi samlet et knippe av dem:

Kine Jeanette Solberg: Fortell om deg selv med hell (Cappelen Damm)

Inga mister storebroren sin, sier opp jobben og blir ansvarlig for en katts død. Broren til Inga kunne ringe og si at han var syk. At hun ikke fikk kontakte lege. At ingen andre forsto. Nå sitter hun igjen med en slags frihet. Hun går inn på nabolagspuben Creutz, bestiller en øl og en tallerken med rødspette.

 

Aina M. Ertzeid: 15.25 (Oktober)

Aina M. Ertzeid (f. 1978) er statsadvokat. 22. juli 2011 var hun ansatt i justisdepartementet og på jobb i høyblokken. 15:25 er en roman om livet i høyblokken før 22. juli, om forventningene som stilles til dem som ble rammet. Etter eksplosjonen i regjeringskvartalet mister Agnes fotfestet. Livet må gå videre, sies det på alle kanter. Men Agnes kan ikke gå videre. Det hun har opplevd, blir omskapt til en kollektiv fortelling hun ikke finner seg selv igjen i

Naja Søtje: Vi levde i går (Cappelen Damm)

Naja Søtje-Thomsen er født i 1987 i Danmark og bor i Norge. I debutromanen Vi levde i går får en datter vite at faren er død, og som nærmeste pårørende må hun reise til Skagen for å rydde etter ham. Gjennom minner og gjenstander tegnes et kjærlig og sammensatt portrett av en far som har strevd med å holde orden på livet og rusen i sjakk.

 

Helga Feiring: Delt omsorg (Aschehoug)

Helga Feiring (f. 1983) er arkitekt og antikvar. Hennes første roman følger Norunn som snart har levert masteroppgaven. Da er alt på plass: samboer, datter på tre, leilighet, venner, etter hvert kanskje også jobb. Men så går Endre fra henne, og fra en dag til den neste har Norunn mistet alle holdepunkter i livet. Masteroppgaven er bare rot, både Lånekassen og leiligheten står i fare for å forsvinne, og når treåringen hyler og kaster sand er det vanskelig å vite hva som er verst, å være alene eller å være alene med en treåring.

Kjersti Halvorsen: Ida tar ansvar (Cappelen Damm)

Kjersti Halvorsen (f. 1993) er oppvokst i Lier. Hun er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø, og studerer nå psykologi ved UiO. Ida tar ansvar handler om Ida som flytter hjemmefra for å studere psykologi på Blindern. Hennes største frykt er terror. Det bedrer seg ikke når hun treffer Aksel, en ensom ulv som tar opp fag og nærer en mistenkelig interesse for våpen. Ida blir både fascinert og frastøtt. For hva er egentlig greia med Aksel, og hva er han i stand til å gjøre?

Petter Brevik: Over veien (Cappelen Damm)

Petter Brevik (f. 1994) er bosatt i Oslo. Han debuterte skjønnlitterært med et bidrag i debutantantologien Signaler i 2017, men nå foreligger hans første roman. Anders Vedal er en ressurssterk ung mann fra Oslo vest som blir diagnostisert med en alvorlig genetisk sykdom. Av slektninger og bekjente blir han gjenfortalt farens historie – en mann han ikke kjente og som han har arvet sykdommen fra.

Ylva Østby: Passasjerhistorier (Cappelen Damm)

Ylva Østby (f. 1979) er nevropsykolog og forsker. Hun skrev sakprosaboka Å dykke etter sjøhester med Hilde Østby i 2016. Passasjerhistorier er hennes debut som skjønnlitterær forfatter. Passasjerene i Ylva Østbys novelledebut kjører scooter nedover Fuji-fjellet i Japan, får sammenbrudd i avgangshallen på Heathrow, tar ferje over til Hovedøya, sitter på et tog til Stavanger, på en buss gjennom Oslo sentrum eller befinner seg på cruise i Middelhavet. Felles for passasjerhistoriene er at karakterene strever med spørsmålet om hvem de er, og hva som er sant når det kommer til deres egne minner.

Aldona Kasztan: Huskeøvelser for viderekomne (Aschehoug)

Aldona Kasztan (f. 1976) i Łódź, og kom til Norge som syttenåring i 1994. Hun er utdannet litteraturviter og arbeider som oversetter og tolk. Hennes debutroman handler om Alina, som vokser opp på 1980-tallet bak jernteppet i Łódź. Allerede som barn innser hun at et stykke av fortiden er skjøvet bort og tiet ihjel. Spor etter det som skjedde under krigen er fremdeles å lese i byen, for Alina blir fortiden noe man kan sanse og ta på. Hun fornemmer også nærværet til Brunon, den jødiske mannen som levde i byens ghetto for en mannsalder siden. Fragmenter av hans liv viser seg for henne, som om hun skulle ha opplevd dem selv.

Mari Andreassen: Hvor lenge varer vi (Cappelen Damm)

Mari Andreassen (f. 1983) er fra Tromsø, der hun også har gått på Forfatterstudiet. Hun jobber med dramatikk og scenekunst. Hvor lenge varer vi inneholder syv noveller, som alle skildrer møter mellom mennesker der alt settes på spill. En frisør får mobberen fra barneskolen i stolen framfor seg, en tannlege med hygienemani går til kamp mot bakteriene for å redde forholdet sitt, og en kvinne får uventet besøk noen timer etter at hun har begravet ektemannen sin.

Erlend Skjetne: Skare (Flamme)

Erlend Skjetne (f. 1988) kommer fra Melhus og arbeider med norskopplæring for flyktninger. Diktsamlingen Skare starter i et gammelt, fraflyttet hus, som ligger dekket av snø. Et mannlig og kvinnelig du finner nøkkelen under matta, og låser opp døra. De måker snø fra gårdsplassen, og forbereder seg på å leve sammen.

 

Runar Holiløkk-Tjelta: I hodet, i hagen, med hagle (Gloria)

Runar Holiløkk-Tjelta er småbarnsfar, byråkrat og grill-entusiast. Han vokste opp på Bryne og bor nå i Lørenskog. Denne høsten debuterer han med en «feelgood-roman om selvmord, samlivsbrudd, pengeproblemer og farsrolle» i følge forlaget. Da Kjetil ble pappa prioriterte han bort venner og interesser, for å gå all in i farsrollen. Fire døtre senere handler livet utelukkende om familie, jobb og oppussing. Helst vil Kjetil bare få være i fred og selv få velge hva han skal se på på tv. Plutselig vil kona skilles og ting begynner å gå sidelengs.

Silje Bekeng-Flemmen: Velkommen til dyrehagen (Gyldendal)

Silje Bekeng-Flemmen (f. 1984) er kritiker, journalist og redaksjonssekretær i Bokmagasinet Klassekampen. I hennes debutroman møter vi Lisa, som aldri planla å bli noens mor. Når hun plutselig ville det likevel kjentes det som et biologisk bakholdsangrep. Nå står hun her, med en ugjenkjennelig kropp, en frykt og en kjærlighet som krever et nytt språk. Det er en roman om alle tings begynnelse, og om den totale forvandlingen det innebærer å sette liv til verden.

Hilde Rød-Larsen: Sommertid (Aschehoug)

Hilde Rød-Larsen (f. 1974) er utdannet samfunnsviter ved London School of Economics og jobber som skjønnlitterær oversetter. Hun vokste opp i Oslo, der hun bor med mann og to barn. Hennes debutroman starter på årets aller første varme sommerdag. Ingrid og Peter våkner sammen, men dagen fører dem hver til sitt. Ingrid når aldri frem til jobb, men vandrer heller dypere inn i byen. Peter går langs stier han kjenner og alltid har gått, men likevel er noe annerledes. Hele tiden bølger bruddstykker av fortiden gjennom dem og blander seg med inntrykkene fra dagen som utspiller seg her og nå.