Bytter krimsjanger

TIL NÅTID: Ingebjørg Berg Holm skifter fokus

Ingebjørg Berg Holm har skrevet to kritikerroste og prisbelønte historiske krimromaner. Hennes neste krim vil foregå i nåtiden.

Det røper forfatteren i den nyeste episoden av podkasten Helt Kriminelt.

– Nå skriver jeg så fort jeg bare kan og håper at det kommer en bok neste år. Jeg tenker første halvdel av neste år for meg selv, men det får vi se.

NY EPISODE: Ingebjørg Berg Holm er gjest hos Ellen Gustavsen Simensen og Elin Brend Bjørhei.

Ingebjørg Berg Holm opplever det som befriende å skrive fra en moderne tid og forteller at skriveprosessen går raskere denne gangen.

– Det jeg skriver på nå kunne jeg gjøre på en helt annen måte. Jeg begynte å skrive i påsken, da skrev jeg en halvtime her og ti minutter der, i stua med headset mens barna løp i sirkler rundt bordet. Jeg skrev til og med en passasje mens vi var på trampoline land, og det kunne jeg aldri klart før. Det er mye lettere å skrive når jeg ikke har all researchen. Det tar litt lengre tid å gå inn i den modusen som skal til for å være der, i 1876.

Fra Bergen

Handlingen i boken vil blant annet foregå på hjemstedet hennes, noe som også letter research-arbeidet.

– Jeg skriver fra Bergen, hvor jeg bor. Jeg kjenner gatene, jeg kjenner husene jeg skriver om, jeg har vært inni dem, men det er også viktig for meg å ikke gjøre det samme om og om igjen. Nå trengte jeg å gjøre noe annet for å se hva som skjer med skrivinga mi når jeg går utenfor det som har vært min metode, forteller Berg Holm i podcasten.

Flere om lensmannen

Det vil komme en bok til i serien om lensmann Thomas Tinnvik senere.

– Jeg har sett for meg at det skal være tre bøker om Tinnvik. Han har en historie som ikke er helt forløst ennå. Han lengter fortsatt etter broren sin og akkurat det sporet må forløses, men den siste boka sitter langt inne. Den kommer nok til å bruke lang tid på å gro fram. Vi kan jo si at han gjør seg til forbryter i løpet av siste boka, men kanskje ikke slik som leseren nå ser for seg, røper Ingebjørg Berg Hom.

Hun bruker trekk fra nordic noir i sine historiske krimromaner.

– Jeg pleier å si at jeg har skrevet en helt klassisk politikrim, med mange av politikrimsjangerens trekk, det bare foregår i en litt annen tid, sånn at du etterforsker på en litt annen måte i praksis. Men også min Tinnvik sliter for eksempel veldig med byråkratiet og det blir stadig flere oppgaver han er nødt for å ta hånd om som ikke handler om å etterforske mord men som bare er byråkratiske og unødvendig papirutfylling. Det er ikke noe jeg har funnet på heller.

Krim, ikke krim?

Noen av anmelderne har trukket frem at Berg Holms bøker har litterære kvaliteter man ofte finner i romansjangeren. Berg Holm forteller at hun og forlaget har vurdert om de skal ta vekk krimklassifiseringen på bøkene og heller kalle dem for romaner.

– Det er noe vi har tenkt på og snakket litt om, men på en måte synes jeg det er litt feigt for det er krim, det er hundre prosent fullblods krim. Det er et veldig klassisk krimplott som jeg har konstruert i begge bøkene, det er ikke en sånn, som jeg av og til opplever at noen forfattere som vanligvis ikke skriver krim gjør, at de låner masse fra krimsjangeren også konstruerer de noe som likner på et krimplott, men så fikk de det kanskje ikke helt til å gå opp, også forlater de det på slutten av boka. Samtidig, kanskje folk ikke vet hvordan de skal lese dette alltid. Noen lesere og anmeldere har kanskje en forventning om at det skal gå veldig fort og være veldig mye blod og veldig mange drap og veldig mye action, og det finnes jo definitivt krim som er det, og som er veldig god krim som er det, men krim er ikke en sjanger.