Denne gjengen sikret seg Gullboken-prisene for tre år siden. Se hvilke ni som kan stikke av med årets priser.
Torsdag i neste uke er det duket for Bokdagen på Aker Brygge. Og som fast punktum på programmet der, vanker det heder og ære til et knippe flinke folk som har gjort seg ekstra bemerket blant bokbransjens mange slitere. Da skal det utdeles Gullbok-priser til Årets bokhandel/bokhandler, Årets markeds- og formidlingstiltak og Årets redaktør. I tillegg har juryen også mulighet til å dele ut æresprisen Gullegget.
– Etter responsen å dømme er det mange dyktige folk der ute, sier Forleggerforeningens Siri Ekestad Bauge, som kan melde om et rekordantall forslag i et par av klassene.
Juryen har altså hatt en krevende jobb – men her er årets finaleheat, med begrunnelser:
Årets bokhandel (el. bokhandler)
Malin Adriansen, Norli Pyramiden
Malin Adriansen, også kjent som @readygoread på Instagram, brenner virkelig for jobben sin. Malin er butikksjef på Norli Pyramiden, og skaper mye aktivitet i butikken og i sosiale medier. Gjennom hennes egen Instagram-konto @readygoread formidler hun bøker, primært rettet mot unge mennesker, og sprer virkelig leseglede. Hennes engasjement rundt bøker i alle sjangre, og hennes måte å formidle litteratur på er gull verdt. Malin er kroneksempelet på en bokhandler som elsker bøker, og som brenner for faget sitt.
Boksalongen
Boksalongen er Litteraturhuset i Bergens bokhandel, og er Bergens eneste uavhengige bokhandel. Boksalongen tilbyr et både kresent og generøst utvalg bøker og tidsskrifter, fra norske forlag og nordiske småforlag, i tillegg til oversettelser av sentrale norske forfatterskap til de store europeiske språkene, noe de mange turistene som besøker Litteraturhuset vet å sette pris på. Boksalongen fungerer også som et møtested for litteraturinteresserte, og de ansatte driver med engasjert formidling både i butikk og i sosiale medier.
Sagene bokhandel
Espen og Angelique overtok Sagene i fjor, og har gjort butikken til en av de fineste bokhandlene i byen! De drar i stand arrangementer for små og store, inviterer til sjakkdager, skrivekurs og quiz. Det er veldig tydelig at deres engasjement for litteratur smitter, og at de sprer genuin leseglede. Espen og Angelique viser et stort mot når de satser på bøker, som ikke er en sikker industri om dagen. Likevel yrer det av liv der oppe, og det er mange, trofaste kunder og fans som heier på dem!
Årets markeds- og formidlingstiltak
En slags bokklubb
I noen år har Siri Vilberg drevet bokklubben «En slags bokklubb» på Facebook og Instagram. En uformell og engasjerende bokklubb der det leses alt fra ny litteratur til kultbøker og klassikere. Bokklubben har i skrivende stund hele 655 medlemmer på Facebook og følges av over 850 bokinteresserte på Instagram. Det velges en bok for måneden, medlemmene skaffer dem selv, og Siri lager videoer underveis og stiller diskusjonsspørsmål som gjør at de lave skuldrene og løse rammene får struktur. Alle leser ikke alle bøkene, men de fleste leser noen. Flere av medlemmene gir uttrykk for at de blir utfordret eller får lest noe de ikke ville plukket opp til vanlig, noe som er veldig positivt for den norske leserskaren.
Groruddalen litteraturfestival
I fjor fikk Oslos østlige dal for første gang sin egen litteraturfestival, “Grolitt”. Festivalen strakk seg over fem dager i september 2018, og det rådet litterær feststemning og unntakstilstand på Deichmans biblioteker i bydelene som omfatter Groruddalen: Alna, Stovner, Grorud og Bjerke. Dette er de samme bydelene som ofte ligger på topp i statistikken over levekårsutfordringer, men nå var det litteratur- og kulturopplevelser som trakk oppmerksomheten til disse områdene.
Grolitt hadde først og fremst til hensikt å skape gode kulturelle og litterære opplevelser til de som bor utenfor Oslo sentrum. Med et omfattende og populært program må litteraturfestivalen kunne sies å være en stor suksess!
Min metode
For to år siden begynte NFFO samtaleserien «Min metode» i de ulike lokallagene til Norsk faglitterær forfatter – og oversetterforening. Det ble avholdt ti arrangement der noen av landets beste sakprosaforfattere samtalte om sin skrivemetode. Resultatet ble et prosjekt der forskjellige sjangere innen sakprosaen ble diskutert med en ordstyrer som kjente bøkene godt. I serien samtalte blant annet Åsne Seierstad med Cathrine Sandnes, Toril Moi med Tore Rem, Agnes Ravatn med Marte Michelet og Espen Søbye med Dag Solstad. Samtalene ble nedskrevet og ble til boken Min metode. Særs interessant for alle som jobber med, eller skriver sakprosa og minst like interessant for den allmenne leser av sakprosaen.
Årets redaktør
Espen Holtestaul, No Comprendo Press
Ved sitt standhaftige arbeid gjennom en årrekke har Espen Holtestaul hjulpet fram mange gode bøker og forfatterskap, og som redaktør og som utgiver har denne redaktøren bidratt sterkt til å heve statusen til en hel sjanger. Espen har hjulpet fram bøker av storheter som Steffen Kverneland, Pushwagner, Lars Fiske, Anna Fiske, Mette Hellesnes, Christopher Nielsen og mange, mange flere. Gjennom sitt uavhengige forlag No Comprendo Press har redaktøren gjennom 27 år satt sterke spor og satset på kvalitet.
Pia Larsen, Cappelen Damm
Pia Larsen er en av Cappelen Damms mest erfarne og kunnskapsrike redaktører. Hun brenner for barne- og ungdomslitteraturen og formidler det sterke engasjementet til forfatterne videre. Pia bryr seg i stor grad om å lage bøker som barn elsker å lese, og leter hele veien etter den gode historien som er skrevet på en gripende måte som fenger leseren fra første side. Hun er en type redaktør som gjør bøkene til en rekke av landets fremste barne- og ungdomsbokforfattere mye, mye bedre.
Therese Tungen, Samlaget
Therese Tungen har solid erfaring som forlagsredaktør, og er en meget dedikert og engasjert redaktør for sakprosa i Samlaget. Therese har kort fartstid i Samlaget, men har allerede markert seg som en fremragende og kvalitetsbevisst redaktør. Hun har i det siste gjort seg spesielt bemerket med serien «Norsk røyndom» som kom i 2018 – en serie korte bøker, i pamflettstørrelse, som har bidratt til samfunnsdebatten på en saklig og gjennomtenkt måte og som har fungert som utgangspunkt for å snakke om ulike former av mangfold.
Hvem vinnerne blir får du altså svaret på neste torsdag.