Her er årets Riverton-nominerte

Frode Sander Øien, også kjent som Samuel Bjørk. (Foto: Harald Øren)

Samuel Bjørk er en av årets nominerte til Riverton-prisen. Se hvem de øvrige fire er her.

Under åpningen av Krimfestivalen 2019, ble også de nominerte til Riverton-prisen 2018 forkynt. Aschehoug og Vigmostad & Bjørke sikret seg to nominasjoner hver, mens Cappelen Damm sikret seg den siste finalisten. Her er årets fem utvalgte – med juryens omtale:

Tore Aurstad & Carina Westberg: Djeveldansen (Vigmostad & Bjørke)

I den tredje historiske krimromanen med fullmektig Theodor Wulfsberg og betjent Bernt Nystuen i hovedrollene befinner vi oss i Kristiania i år 1900. Forfatterne har satt et godt og sidevendende krimmysterium inn i en interessant historisk epoke som de på imponerende vis bringer til live. Her er det gode dialoger spekket med datidens ord. Herlige historiske detaljer, atmosfære og troverdige og levende karakterer.

Heine Bakkeid: Møt meg i paradis (Aschehoug)

Nordic noir lever i beste velgående i den andre boken i denne lovende krimserien hvor Thorkild Aske tar på seg et potensielt dødelig oppdrag. Det gode og originale språket hever denne krimromanen over mange andre i samme sjanger. Et særdeles godt gjennomført krimplott holder leseren i ånde i en underholdende og spennende krim hvor det også har blitt plass til noe humor.

 

Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr (Vigmostad & Bjørke)

Samuel Bjørk er pseudonymet forfatteren Frode Sander Øien bruker i sine krimromaner. Boka er den tredje krimromanen om etterforskerduoen Holger Munch og Mia Krüger. Juryen finner det befriende å lese en forfatter som har en stemme som skiller seg ut, en som tør å gå sine egen veier. Forfatteren unngår ordgyteri, er nærmest minimalistisk i stilen. Men gjennom et språk som er presist og rytmisk bidrar nettopp språket til å gi historien driv og tempo.

Unni Lindell: Dronen (Aschehoug)

Forfatteren sier at denne romanen «først og fremst er et eventyr for voksne. Dernest er det en kriminalroman.» Det er Lindells andre roman der Marian Dahle har store utfordringer med å oppklare bestialske drap, men Cato Isaksen er også med selv om han er mer i bakgrunnen. Som lesere følger vi forbryteren på nært hold, og spenningen gjelder dermed først og fremst hvordan og når politiet løser sine oppgaver. En komplisert og intelligent intrige fremstilles i et rikt og variert språk.

Gard Sveen: Bjørnen (Cappelen Damm)

Det er tydelig at Gard Sveen kan det han skriver om. I Bjørnen bruker han sin kunnskap fra Forsvarsdepartementet for alt den er verdt. Boken er en spionthriller med gode miljøskildringer og overbevisende karakterer, og gir klare assosiasjoner til Treholt-saken. Sentralt står svik, uvennskap og allianser som blir avgjørende for menneskers skjebner. Gard Sveen gjennomfører et godt stykke avansert fortellerteknikk i parallelle handlingsforløp som til slutt henger sammen og får en til å føle hvor kald den kalde krigen var.

I juryen: Hans H. Skei, Trude Teige og Elin Brend Bjørhei.