Blir Faktasjekken (bildet) Årets formidlingstiltak? Blir Nina Méd Årets redaktør? Og blir Bokhuset i Tromsø Årets bokhandel? Se årets finalister her.
Bokdagen nærmer seg, og med den utdelingen av Gullboken-prisene. Gullboken er en bransjepris som har blitt utdelt av Forleggerforeningen siden 2014. Prisen skal stimulere til engasjement, nyskaping og innovasjon i bransjen og deles ut til en eller flere personer eller bedrifter som gjennom prosjekter eller konsepter har tilført bransjen noe nytt og spennende, og dermed inspirert andre.
Årets bokhandler
Prisen tildeles en bokhandel, bokhandler eller medarbeider som har stimulert til økt interesse og oppmerksomhet for litteraturen, gjennom engasjement, nytenkning og formidling.
Bislett bok
Bislett bok er den lille bokhandelen med den store litteraturen. Bokhandelen er en liten uavhengig bokhandel med mange venner og faste kunder, og ikke minst et enestående utvalg av bøker og hyggelige og kompetente medarbeidere.
I år har Bislett bok 25 års-jubileum, og bokhandelen har stadig tenkt nytt og omstilt seg. Et enestående trekk ved Bislet Bok er viljen til å hente fram, stille ut og skape interesse for litteratur, og spesielt fra forlagenes backlister: Bøker man ikke visste fantes, klassikere man bare har hørt om, rare bøker, morsomme bøker, fagbøker og kunstbøker.
Berit Elisabeth Nysæter, Norli Lillestrøm
Berit Elisabeth, også kjent som BokhandlerBeth på sosiale medier, er et fyrverkeri i bokas tjeneste. Hun formidler bøker til kundene med stor entusiasme og glede, og stort engasjement. Berit Elisabeth er god på butikken som arena-tankegangen, og inviterer til bokkvelder og temakvelder, hun får besøk av forfattere og ivaretar alle sine kunder med stor innlevelse og iver. I tillegg legger hun ut bokanbefalinger på butikkens sosiale medier, og på sine egne sider, og har blitt kalt et eksempel til etterlevelse på hvordan man skal formidle bøker og ivareta kunderelasjoner.
Bokhuset Libris
Bokhuset Libris i Tromsø er en familieeid bokhandel i andre generasjon, og har i år 100-års jubileum for bokhandeldrift i sentrum, som blir feiret med festival til høsten.
Bokhuset Libris har et helt unikt engasjement for lokalmiljøet, historie og samfunnsansvar, gjennom å bevare sentrum og bidra til kulturlivet gjennom festivaler og arrangement. De har et stort utvalg bøker i de fleste sjangre, og er særlig flinke til å satse på lokal litteratur – i fjor merket de et savn i markedet og produserte sin egen lokalhistoriske bok som ble en suveren bestselger med over 2000 solgte eks. bare i Tromsø.
Årets redaktør
Prisen tildeles en redaktør, som i sitt arbeid har bidratt til spennende utgivelser og/eller til økt interesse og oppmerksomhet gjennom formidlingen av disse. Både ferske og mer etablerte redaktører kan tildeles prisen.
Johanne Askeland Røthing, Aschehoug
Johanne Askeland Røthing har fantastisk teft for både kommersielle og litterære manus, og et suverent øye for manus som kan «bli noe». Hun har en helt egen evne til å se potensial i et manus og jobbe med forfatteren så dette potensialet forløses. I løpet av de siste årene har hun stått bak noen av de mest imponerende debutene i norsk barne- og ungdomslitteratur, som for eksempel Lars Joachim Grimstad, Bobbie Peers, Gudrun Skretting og Magnhild Winsnes.
Nesten alle forfatterne omtaler Johanne som streng, men ingen får fullrost henne nok. Johanne Askeland Røthing har markert seg som en helt unik redaktør i norsk samtidsbarnelitteratur.
Lindy Andersen, Fontini
Lindy Andersen har solid fartstid i bransjen, og har de siste årene bygget opp Fontini. Lindy har en utrolig teft hva gjelder barnebøker, og evner å kombinere det kommersielle med kvalitet. Hun finner perler barn blir hekta på – det gjenspeiles i bestselgerlistene. Hun har åpnet for en ny aksept for tegneserier, med serier som Amuletten, Barnevaktklubben og Arild, dessuten har hun skutt gullfuglen ved å gi ut suksess-serien Gutta i trehuset. Hun jobber jevnt og trutt for barns leseglede, og ingenting gjør henne mer glad enn når foreldre, bokhandlere og bibliotekarer tar kontakt for å fortelle om hvordan barna venter på neste bok i en av seriene hennes.
Nina Méd, Gyldendal
Nina Méd har vært ansatt som redaktør i Gyldendal Barn og Ungdom siden 2007. De to siste årene har hun vært redaktør for to særegne utgivelser, Skamløs og Mensen. Skamløs ble utgitt i 2017 og har høstet fantastiske anmeldelser, mye oppmerksomhet og har satt et viktig tema på dagsorden. Mensen kom i stand etter at Nina ikke fant noen gode eksempler på norsk litteratur som beskriver menstruasjon.
Nina Méds evne til å fange opp aktuelle samfunnsdebatter, komme i kontakt med relevante forfattere og gjøre dette om til interessante bokprosjekter som fenger yngre lesere kvalifiserer til årets redaktør.
Årets markeds- eller formidlingstiltak
Prisen tildeles en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som kan være lokalt, regionalt eller nasjonalt. Tiltaket bør ha bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka, uavhengig av plattform.
Podcastfestivalen til Aschehoug
I et forsøk på å nå enda bredere ut med sine skjønnlitterære utgivelser, arrangerte Aschehoug en podcastfestival høsten 2017. Med Podcastfestival mente forlaget at du ikke trenger å være på et spesielt sted til en spesiell tid, men kan delta på festivalen når som helst og hvor som helst.
Med Podcastfestivalen fikk Aschehoug på plass gode, uventede, overraskende og morsomme samtaler og har lykkes godt med å gi lytterne en ny inngang til bøkene. Podcastfestivalen er redaksjonelt ambisiøs, og man har blant annet kunne høre Helga Flatland i samtale med Sissel Gran, Carl Frode Tiller i samtale med Lisa Tønne, Maja Lunde i samtale med Kristin Halvorsen og Jan Kjærstad i samtale med Sigrid Bonde Tusvik.
Bokbyen ved Skagerrak
Dette er et prosjekt litt utenom det vanlige i det tradisjonelle Bok-Norge. Bokbyen ved Skagerrak forener ulike aktører, og har et bredt samarbeid med den lokale bokhandelen Tvedestrand Bok & Papir, lokale antikvariater og Bokhotellet Lyngørporten. Sammen lages det bokarrangementer, boklanseringer og festivaler med totalt flere tusen besøkende gjennom hele året. I år fyller Bokbyen ved Skagerrak 15 år – og dette er en livsfrisk tenåring som er blitt godt kjent ut i forlags- og forfatterkretser.
Bokbyen har to godt besøkte festivaler, Hans Olav Lahlums krimfestival i februar og Bokstavelig Talt i mai. I år kommer det i tillegg en Fantasy-festival for ungdom, en reiselitteraturfestival til høsten og i juni blir det en egen jubileumsfestival.
Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa
Sommeren 2017 gjennomførte NRK P2 radioserien Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). Formålet var å undersøke hvilke sakprosabøker som har formet Norge og nordmenn etter 2. verdenskrig. Utvalgte eksperter i 10 ulike panel i 10 kategorier satte opp til sammen 250 bøker, og disse ble stemt over blant NFFs 5500 medlemmer. Dette ble til 10 radioprogrammer (med ca. 150 000 lyttere), med Hans Olav Brenner som programleder, der panelene redegjorde for sine valg.
I tillegg fikk NFFO også designet en plakatversjon av kåringen, og denne er distribuert til samtlige av landets folke- og skolebibliotek, inkludert filialer. Faktasjekken må kunne sies å være et imponerende stykke arbeid i formidlingen av sakprosa.
I tillegg kan juryen dele ut Gullegget
Gullegget tildeles en person, gruppe, bedrift, konsept, prosjekter eller andre juryen anser som verdige og aktuelle vinnere av prisen. Gullegget hedrer noe eller noen som har bidratt særskilt til nyskapning og innovasjon innad i bransjen, og juryen vurderer selv om det er aktuelle kandidater fra år til år.
HOVEDBILDE: Biografi-juryen på plass til Faktasjekken-opptak i NRK-studio.