Hemmelig for de voksne

FOLKELESING: Anne B. Ragde er en av landets mest leste forfattere. Hva kan du? Ta quizen.

- En barnebok bør inneholde noe som er hemmelig for voksne, mener Anne B. Ragde i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler.

Anne B. Ragde er en av Norges mest populære forfattere. Hun er særlig kjent for Berlinerpoplene-trilogien, som har solgt over en million eksemplarer. Ragde har også skrevet flere barnebøker, og vunnet Brageprisen for faktaboken for barn om Sigrid Undset (2001). Når det gjelder barnebøker tror hun på nærhet, troverdighet og innlevelse. Finn ut mer her i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter: Anne B. Ragde, 57

 

Loeven og musa_Lav

 

 

Aktuell med: Løven og musa (Kagge) og resten av Æsops fabler-serien.  De opprinnelige fablene er nærmest som korte «huskelapper» å regne, og ment for muntlig og individuell utbrodering. Her har jeg utbrodert skriftlig!

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg elsker moralen i fablene, og syntes det var på tide å gjøre dem levende og dagsaktuelle igjen.

 

Tre barnebok-favoritter: 

– Sven Norsquist: Bøkene om Gubben og Katten. Jeg bare elsker stemningen i disse bøkene, forholdet mellom Gubben og katten Findus.

– Kenneth Grahame: The Wind in the willows. (På norsk: Det suser i sivet) Jeg har den originalillustrerte på engelsk fra 1908, og drømmer meg bort med muldyret og rotta og alle de andre smådyrene.

– Anne Cath. Vestly: Knerten-bøkene. Min første store leseopplevelse, med lillebror og den høyst levende og ironiske og sutrete Knerten. Herlig!

 

Hvordan jobber du?

Helt ulikt fra bok til bok. Noen ganger superdisiplinert, andre ganger lar jeg det flyte vilt fordi det passer prosjektet. Jeg må være helt for meg selv, over lang tid, og blir gæren hvis noen maser. Dessuten må det være kjedelig og vanlig rundt meg, enten hjemme eller på hytta, så jeg ikke blir distrahert og rømmer fra PC’en under et eller annet påskudd…

 

Din egen favorittillustrasjon?

Elsker elsker elsker Bendik Kaltenborn sine illustrasjoner til ÆSOP-serien, de er rene og sterke og veldig tidstypiske, og gir serien en perfect look!

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Johanna Spyri’s to bøker om Heidi. Jeg kjente meg slik igjen i det å være sammen med en besteforelder. Jeg var alltid hos farmoren min i Hardanger hver sommer, og Hardangernaturen er slett ikke ulik naturen i Alpene!

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Det må bli Ole Brumm. Jeg skulle gitt ham en skikkelig kos.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Christopher Robin da, kanskje..?;))

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Nærhet, troverdighet, innlevelse, språklig fargerikdom. Både trist og gøyalt, gjerne noe litt skummelt, og noe som er hemmelig for de voksne.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi? 

Definitivt Pippi!! Selv om jeg har vannskrekk. Men med Pippi ved roret frykter jeg ikke NOE!

 

 

Foto: Asger Simonsen