Helga Hjorth med bokbombe

Vigdis Hjorth sikret seg Bokhandlerprisen og Kritikerprisen i fjor for "Arv og miljø". - Det var absurd, helt sykt, sier søsteren Helga Hjorth om den omdiskuterte romanutgivelsen.

– Jeg ville stå opp for foreldrene mine, sier Helga Hjorth til Aftenposten. Nå har hun skrevet «motsvar» til søsteren – i romanen Fri vilje. Boken kommer i dag på Kagge. Ifølge Aftenposten skriver Helga Hjorth om en familie som opplever å bli brukt som levende modeller i en roman.

Skapte bølger

Ifølge Helga Hjorth, som selv er jurist, er boken en motytring til storesøster Vigdis’ omdiskuterte roman Arv og miljø. Boken skapte store bølger i fjor. En kommentar om bruken av levende modeller i skjønnlitteraturen fra Aftenpostens Ingunn Økland rullet i gang en het debatt i litteratur-Norge.

Det er også Aftenposten som fører an i denne runden, etter som avisen har fått tilgang til både forfatteren – som avisen har bragt et større intervju med – og boken, som kommenteres inngående av Ingunn Økland. Sistnevnte finner blant annet at en av romanskikkelsene minner mistenkelig om henne selv.

«Smart og tankevekkende»

Ingunn Økland understreker i en kommentar hvor oppsiktsvekkende denne utgivelsen er: «Det finnes ikke noe tilsvarende i norsk litteraturhistorie. En roman som er et forsvar mot en annen roman, skrevet av en modell fra den andre romanen»

Økland mener Helga Hjorths bok er et smart og tankevekkende motsvar til Arv og miljø, men at Fri vilje pådrar seg nøyaktig de samme problemene som annen virkelighetslitteratur:

«Bruken av levende modeller utarter til en slags kannibalisme. Litteraturen reduseres til private oppgjør. Utgivelsen er et smart trekk – og samtidig en grell påminnelse om begrensningene ved en rådende stilretning. Nettopp fordi den staker ut en mulig vei for andre levende modeller som føler seg misbrukt, tror jeg også den vil vekke avsky og sette en støkk i det litterære miljøet», skriver Økland.

Strid om overgrep

En arvekonflikt mellom søsken står sentralt i Arv og miljø. Hovedpersonen forsøker også å overbevise søsknene om at hun har blitt utsatt for seksuelle overgrep av faren.

«Hovedpersonen, den yngste søsteren, forteller om familiens reaksjoner når storesøsteren gir ut en roman der familiekonflikter brettes ut. Blant annet avviser hun påstander om incest. Bortsett fra at navnene er endret, er karakterene og historiene de samme som i Arv og miljø», avslører Aftenpostens i sin artikkel.

PRISET OG OMDISKUTERT: Vigdis Hjorth (Foto: Cappelen Damm)

 

Vigdis Hjorth har i intervjuer reagert på spørsmål om koblingene mellom romankarakteren Bergljot og henne selv, og å knytte Bergljots erfaringer med sin far, til Hjorths far:

– Det var et underlig spørsmål å stille en romanforfatter. Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre denne koblingen. Det er som å stille en forfatter som skriver om mord, spørsmål om hun har drept noen, sa Vigdis Hjorth til Dagbladet i fjor.

«Det var absurd, helt sykt»

«Helga Hjorth repeterer, og karikerer, søsterens litterære metode: Fri vilje lanseres som en roman og har oppdiktede navn, men fiksjonaliseringen er på et minimumsnivå», skriver Ingunn Økland i sin kommentar. «Med Fri vilje får vi for første gang en roman som i fullformat beskriver hvordan virkelighetslitteraturen oppleves fra innsiden»

Til Aftenposten sier Helga Hjorth at hun kjente igjen hele historien fra høsten faren døde, da hun leste Arv og miljø:

– Det var absurd, helt sykt. Jeg tenkte er det mulig? Det var en uvirkelig følelse. Alt sto der, men våre tanker og motiver var analysert og filtrert. Samtidig var det et hardt slag mot min far, som er død og ikke kan forsvare seg. Også moren min ble utsatt for forferdelige beskyldninger. Sånt skal man ikke slippe unna med. Jeg ville stå opp for foreldrene mine, og jeg vil si noe om hvordan det føles å bli utsatt for dette. Derfor fortsatte jeg med skriveprosjektet.

 

(Hovedfoto Helga Hjorth: Sturlason)