Flammen er tent

Så er bokhøsten sparket i gang for alvor. I går var Flamme første forlag ut med presentasjon av høstens utgivelser.

Vi skriver august, og dermed kommer forlagenes høstpresentasjoner som perler på en snor de neste ukene. Først ut i høstens forlags-fakkelstafett var Flamme.

I år som i fjor er det duket for dikt, kortprosa, boksingler og debutanter. Sistnevnte har Flamme mange av. Hele åtte forfattere debuterer på Flamme i år, hvorav to nå i høst.

–  Sprenger ikke innkjøpsordningen

–  Det er relativt mange debutanter, men vi sprenger ikke innkjøpsordningen av den grunn. Vi hadde ingen debutanter i fjor, så det jevner seg ut, sa forlagssjef Nils-Øivind Haagensen under pressemøtet på Deichmanske bibliotek tirsdag.

Debutantene kommer fra alle Norges hjørner – og fordeler seg på syv fylker.

–  Det er godt å se en slik spredning. Det viser at regionale forskjeller ikke har noen innvirkning på den litterære kvaliteten, sa Haagensen.

«What Would Jesus Do?»

Thomas Espevik er en av høstens debutanter. Han debuterer med romanen Hva ville Johannes gjort?. Tittelen er en ikke utilsiktet vri på den populære kristne regla; «What Would Jesus Do?». Den korte romanen handler om Johannes, en voksen mann som forsøker å forstå sin tro ved å tenke tilbake på barndommen.


DEBUTANT: Thomas Espevik kommer med sin første roman denne høsten.

 

Gamle travere

På Flammes høstliste finner vi også flere mer kjente forfatternavn.

Blant dem er Morten Langeland. Han mottok i fjor Stig Sæterbakkens minnepris, og han høstet god kritikk for debutdiktsamlingen Æ æ å (Kolon). Denne høsten er han aktuell med diktsamlingen Zoonetter.

– Til tross for tittelen har Langeland i Zoonetter frigjort seg fra sonett-formen, forteller den andre parten av forlagssjef-duoen, Geir Nummedal. – Dette er en leken og utforskende diktsamling.

Gravtale og bursdagsinvitasjon

Bård Torgersen har også utgitt flere bøker på Flamme forlag. Han debuterte i 2005, og har siden den tid utgitt flere en rekke antologier, diktsamlinger og romaner.


HØSTAKTUELL: Bård Torgersen med Jeg ikke dum.

–  Han er svært original i uttrykket, sier Haagensen om Torgersens forfatterskap, men forlagssjefen strever mer med å sirkle inn Torgersens høstaktuelle bok. Det er kanskje ikke rart:

Diktsamlingen Jeg ikke dum beskrives av forlaget som «både en kosmologi og reiseskildring, en gravtale og bursdagsinvitasjon, som plasserer deg midt i det vi liker å tenke på som vår tid, midt i det du liker å tenke på som deg selv: rett her og nå – og overalt.»

Eller kort oppsummert av Haagensen:

–  Det handler om dumme mennesker i en dum verden.

Likandes anti-heltinne

Lotta Elstads høstaktuelle bok handler ikke om dumme mennesker, til tross for tittelen Jeg nekter å tenke. Dette er en hennes tredje roman på Flamme, og blir av Geir Nummedal beskrevet som en morsom og smart roman.


LIKANDES ANTI-HELTINNE: Lotta Elstad er aktuell med sin tredje Flamme-roman.

–  Dette er en sort, feministisk samtidskomedie. Vi møter en likandes anti-heltinne i en bok som viser et stort intellekt og et stort hjerte, sier Nummedal.

 

Hovedbildet: FORNØYD FORLAG med Geir Nummedal (t.v), Linn Strømsborg og Nils-Øivind Haagesen.