Det Norske Teatret stiller med sakprosateater til høsten.
– Eg er ikkje veldig god til å stable ved. Eg er betre til å skrive om det, sier Lars Mytting, i en pressemelding fra Det Norske Teatret.
Han utga i 2011 boken Hel ved (Kagge), som ble en umiddelbar bestselger. Boken toppet sakprosasalget ett helt år etter utgivelse, og har hittil solgt hele 600 000 eksemplarer og til 20 land.
Men han var noe overrasket da regissør og teatersjef Erik Ulfsby spurte om å lage teater av boken. Det er jo en sakprosabok.
– Men da han fortalde at det fysiske – arbeidet og gleda ved arbeidet – får prioritet, er det veldig i tråd med korleis eg tenkte da eg laga boka, sier Mytting.
– Litt risikabelt og krevjande
I boka viser Mytting hvordan folk arbeider, og gleden det gir dem.
– Det er det eg trur vil bli fanga i framsyninga også. Det ligg ei merkverdig sterk tilfredsstilling i å sjå folk arbeide, gjere noko litt risikabelt og krevjande, seier han
Det er denne følelsen regissør Ulfsby håper å overføre til teatersalen når forestillingen «Heil ved» settes opp på Hovedscenen. Samtalen om ved er i bunn og grunn en samtale om oss nordmenn, om vårt forhold til naturen og vår avhengig av den.
Håper å se vedhoggerne i teateret
Mytting sier han gleder seg til å vise fram en type mann som ikke synes så ofte:
– Det hyggeleg å sitte i lag og fyre. Og det er hyggeleg å vere den som gjer det mogleg å fyre, sier han, og siterer fra boka si:
– «Den norske mannen seier det ikkje med blomar, han seier det med ved».
– Når desse mennene skal visast fram på scenen, er det ein type menn som ofte ikkje synest så godt i notida. Det er forbausande få vedstablar på Instagram! Så det er nok særleg dei udigitale som likar dette her. Men vi er mange!
Mytting håper å se disse mennene i teateret.
– Eg gler meg til å sjå menn i dressar med dårleg passform og stramme jakker, billege skjorter og eldgamle slips. Dei synest eg det er kjempefint om vil komme for å sjå på framsyninga. Dei som er skikkeleg gode på ved.