Hektisk på London-messa

Mer enn 25 000 bokbransjeansatte har møttes i London denne uken, først og fremst for å kjøpe og selge rettigheter.

Denne uken har London Book Fair gått av stabelen for 45. gang, og ved de små agentbordene i rettighetssenteret har det kokt som vanlig.

– Ja, det har vært mye aktivitet, bekrefter forlagsredaktør Kjersti Herland Johnsen, som leter etter nye bøker til sin liste Via hos Font Forlag. Hun har funnet flere spennende titler som hun vil vurdere og som hun har forventninger til.

 

Pre-empting

­– Jeg prøver å treffe forleggere og agenter litt utenom den ”vanlige” løypa, røper Johnsen, som erfarer at det ofte blir mange om beinet.

 

Kjersti Herland Johnsen

KJERSTI HERLAND JOHNSEN: – Mange om beinet

 

 

– Veldig mange titler selges gjennom pre-empting. Jeg tror en del begynner å bli litt lei av det, sier Johnsen. Når en bok blir solgt gjennom en pre-empt-avtale, blar forleggeren opp sitt beste bud for å unngå at det skal bli en auksjon.

Ofte blir ett eller flere bokprosjekter messens store samtaleemne, og gjerne solgt til en rekke land etter auksjonsrunder som ender på skyhøye nivåer. En av årets «messe-snakkiser» har vært krimmanuset Ragdoll, første del i en seriemordertrilogi skrevet av den tidligere ambulansesjåføren Daniel Cole. Forlaget Vigmostad & Bjørke sikret seg de norske rettighetene i en pre-empt-avtale fredag, bekrefter en fornøyd redaktør for oversatt skjønnlitteratur, Vigdis Ofte.

 

”Piker i trøbbel”

En annen norsk forlegger som er fornøyd når hun gjør opp status for årets messe er forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge. Sammen med Kagge-kollegene har hun fått presentert flere titler hun synes er spennende, og Gaathaug tror at opptil flere av dem kommer til å havne på utgivelsesplanen deres etter hvert.

 

Grytten Gaathaug Uri

PÅ DATE MED TRØBBEL-DAMER: Anne Gaathaug.

 

– Har du sett noen nye trender under årets messe?

– Ja, psykologiske spenningsromaner er veldig i vinden. Og så registrerer jeg at det er veldig mange bøker med ordet ”girl” i tittelen, som i Gone Girl, The Girl on the Train og så videre. Så nå er dama med ryggen til byttet ut med en pike i trøbbel, humrer Anne Gaathaug.

 

Stjerner på programmet

London Book Fair er også stedet for den som vil ha faglig påfyll, diskutere bøker – eller rett og slett møte de store litterære stjernene. På åpningsdagen tirsdag deltok blant andre Jeffrey Archer, Marian Keyes og Julian Fellowes, skaperen av suksess-TV-serien Downton Abbey. Snart lanseres hans nyeste prosjekt, den historiske underholdningsromanen Belgravia, med brask og bram. Gyldendal har sikret seg de norske rettighetene til boken, som utgis på norsk 12. august.

 

 

Foto hovedbilde: London Book Fair