Hektisk bytting i bokhandel

Det ble meldt om svært hektisk bytteaktivitet hos landets bokhandlere 3. juledag. Jojo Moyes og Lars Mytting var blant bytte-gjengangerne.

– Det går mest i bytting av bestselgere, som Lars Myttings siste roman. De fleste bytter fordi de har fått flere like bøker, forteller Katrine Leiro til Moss Avis. Libris i Moss hadde lange køer av kunder som ønsket å bytte julegaver på lørdag.

3. juledag er tradisjonelt den store byttedagen, ikke minst i bokhandelen. I år var intet unntak og det meldes om mange kunder og mye bytting i hele vårt langstrakte land.

 

Fått dobbelt opp

Også på Kongsvinger var det mange som ville bytte Lars Myttings Svøm med dem som drukner:

– Akkurat denne boka fikk bokhandlerprisen, så den er det flere som har fått dobbelt opp. Et helt halvt år har også blitt byttet inn i andre bøker, sier Janniche Guttulsrud hos Norli til Glåmdalen.

 

Murstein, Moyes og Michelet

– Etter en times åpent var det allerede kommet inn rundt 15 bøker som folk ønsket byttet. Og det folk vil bytte inn er krim og skjønnlitteratur, forteller Helena Stene på Norli bokhandel i Salto bysenteret til Harstad Tidende.

I bunken med innkomne bøker ligger blant annet en skikkelig murstein: Ken Follets På grensen til evigheten, i tillegg til bøker av Jojo Moyes og Marte Michelet.

 

Stalker vender tilbake

Anette Frantzen jobber i kassa på Ark Vinterbro og viser frem en stor haug med spiddede kvitteringer til Østlandets Blads utsendte medarbeider. Det har vært full fart på byttefronten. En av gjengangerne har vært Et helt halvt år av Jojo Moyes, som Frantzen trekker frem som en av årets mest populære gaver på bokfronten. Stalker av svenske Lars Kepler har også vært mye byttet.

 

Innbytte-røvere

– Veldig mange har vært innom for å bytte bøker i dag, sier butikkmedarbeider Karina Nærheim ved Ark bokhandel i Sandnes til Stavanger Aftenblad.

Hun kan fortelle at det er mye forskjellig folk bytter. Klassikeren Folk og røvere i Kardemomme by var en av bøkene flere kom tilbake med:

– Den var på tilbud før jul, så mange har kanskje fått flere eksemplarer, sier Nærheim.

I bokhandelen i Molde er det også mange som skal bytte ting de har fått to av, kan Romsdals Budstikke berette. Avdelingsleder Sigurd Hestad ved Ark i Molde forteller om en god julehandel og ditto stor aktivitet med bytting 3. juledag.

 

Har allerede lest bøkene

– Jeg skal bytte disse fordi jeg har lest dem allerede, forklarer Inga-Mari Krog Martinsen til Asker og Bærum Budstikke. Hun har tatt turen til Ark bokhandel i Asker sentrum.

Hun tok med seg noen av julegavebøkene for å se om de kunne byttes.

– Jeg er nok ganske vanskelig å kjøpe julegave til fordi jeg leser så mye, smiler Krog Martinsen.

 

Jojo og Jon

En av de butikkene som hadde mest folk med bæreposer på vei inn i butikken lørdag var bokhandelen Ark på City Syd i Trondheim.

– Mange kommer for å bytte bøker i dag. Det er spesielt Jojo Moyes og Jon Michelets som er på byttetoppen så langt i dag, sier Alette Mosen til Adresseavisen

Også den årlige Pondus-boka var blant retur-gjengangerne.

 

Syv Albert Åberg!

Familien Myhr var blant dem som hadde tatt turen til City Syd i romjula. De hadde hatt bøker høyt opp på ønskelista i år.

–Vi var heldige som fikk syv bøker om Albert Åberg. Det ble litt for mange, så nå må vi bytte, forteller foreldrene Kjersti og Geir-Olav Myhr til Adresseavisen.

Guttene Nils og Marius har sine klare favoritter. De løper rett bort til hylla med de bøkene som lager lyd. Særlig de med billyder ser ut til å falle i smak hos minstemann Nils.

–De er også veldig glade i bøker med klaffer, forklarer mamma Kjersti Myhr.