Hekta på Rooney

Nora Elise Uggerud hos Norli Flisa (foto: Privat)

DISSE ANBEFALER JEG: Kokebok, barnebok, sakprosa eller roman? Nora Elise Uggerud hos Norli Flisa vet hva hun skal anbefale.

Hvem er vel bedre til å gi innsidetips enn dem som står i frontlinjen i norsk bokbransje? BOK365 presenterer ukentlig bokanbefalinger fra bokhandlere over hele det ganske land.

Nora Elise Uggerud er snart i mål med den siste boka til Sally Rooney, men hun vet ikke ennå om den trumfer Menneskehjernen som årets favorittbok.

– Hvilke bøker anbefaler du for tiden?

– Akkurat nå anbefaler jeg litt forskjellig innenfor ulike sjangere. Når det kommer til mat og drikke, har jeg lagt min elsk på boken På deling av Instagram-duoen Sultne gutter. Boken inneholder så mange gode, og overraskende enkle oppskrifter. Den gir deg ikke bare mange deilige oppskrifter, men også gode historier om mat og om å samles rundt middagsbordet med kjente og kjære. Jeg anbefaler denne boken fordi jeg tror den kan brukes i ethvert kjøkken, enten du har mastergrad i kokkelering eller ei, dette er en bok for alle. Det skader heller ikke at boken tar seg godt ut på kjøkkenbenken.

– Av barnebøker anbefaler jeg Å ri på enhjørninger av Mariangela Di Fiore og illustrert av Lisa Aisato. Boken omhandler Vilja som har kreft, og hvordan hverdagen hennes ser ut på innsiden av sykehuset. På en rørende og hjertevarm måte klarer Di Fiore og Aisato å få frem fortellingen som er basert på historien til Di Fiore sin egne datter. Jeg har ikke vært borti en lignende barnebok som tar opp dette temaet på samme måte, og som kan anbefales til barn i alle aldre.

– Hvilken bok ser du mest frem til denne høsten?

– I høst ser jeg mest frem til å kunne lese ferdig Sally Rooney sin siste roman Skjønne verden, hvor er du. Jeg har lest to av Rooneys tidligere romaner, og ble helt hekta. Jeg lever meg virkelig inn i historiene hun forteller og blir glad i karakterene.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år?

– Jeg har allerede begynt å lese Sally Rooney sin nyeste bok, og er veldig fornøyd med den så langt, så den ligger helt klart an til å bli en favoritt. Men siden jeg ikke har lest den ferdig, blir svaret mitt Menneskehjernen av Marte Roa Syvertsen. I denne boken prøver Syvertsen å finne svar på spørsmål som vi alle og enhver nok har stilt oss. Hva vil det si å være et menneske? Hva skiller oss fra alle andre arter som lever på jorda? Syvertsen er lege med doktorgrad i nevrologi, og i denne boken undersøker hun hva som er spesielt med den menneskelige hjernen. Jeg kan virkelig anbefale den. Og til slutt, god bokhøst alle sammen!