Brages hederspris til Elisabeth Aasen

- Årets hedersprisvinner har tatt på seg rollen som folkeopplyser og sørget for å løfte frem flere kvinnelige forfattere, sa Kronprinsesse Mette-Marit som overrakte prisen

Brages hederspris 2016 går til fagbokforfatter og oversetter Elisabeth Aasen, som i en årrekke har fremmet kvinnene i litteraturen. Prisen ble overrakt av Kronprinsesse Mette-Marit. 

 

– Årets hedersprisvinner har tatt på seg rollen som folkeopplyser og sørget for å løfte frem flere kvinnelige forfattere, sa Kronprinsessen

– Jeg har fått masse kjeft når vi har mast om å få kvinnelige forfattere på pensumlistene. Det har vært en hard kamp, men et ledd i demokratiseringsprosessen, fortalte prisvinneren selv fra scenen på Dansens hus onsdag kveld.

 

Elisabeth Aasen (f.1935) har i over tredve år skrevet om kvinnelige pionerer innen litteratur, vitenskap og kunst. Hun har utgitt bøker om alt fra Hildegard av Bingen via George Sand til Marguerite Duras. Hun har også arbeidet med bergenske kvinners kulturhistorie, og fordypet seg i Amalie Skrams liv og verker.

Hun debuterte i 1993 med Driftige damer. Lærde og ledende kvinner gjennom tidene. Hun fulgte deretter med flere utgivelser om kvinners innsats i forskjellige historiske perioder – alt fra middelalderens kvinner til kjempende kvinner på 1800-tallet. Mest kjent er kanskje bøkene 1800-tallets kvinner, Driftige damerBarokke damerRenessansens kvinner og Opplysningstidens kvinner.

Hun har tidligere mottatt flere priser. I 2010 ble hun tildelt Språkprisen, og det het i juryens begrunnelse at hun «formidlet et omfattende historisk stoff på forbilledlig måte». Hun har også mottatt Sverre Steen-prisen (2006), og var den første til å motta Gina Krog-prisen i 2009 som blir utdelt av Norsk kvinnesaksforening. Prisen deles ut til kvinner som «i Gina Krogs ånd har gjort en betydelig innsats for å fremme og synliggjøre feministiske saker». Og nå har hun altså vunnet Brageprisen for sitt forfatterskap

 

Under kan du lese juryens fulle begrunnelse:

 

«Årets hedersprisvinner er en fagbokforfatter og oversetter, som også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur.

Da prisvinneren begynte i læreryrket på 1970-tallet besto pensum i norsk litteratur stort sett av mannlige forfattere. Og gjennom skolens lærebøker var det lett å få inntrykk av at det ikke hadde eksistert andre kvinnelige forfattere enn ”de fire store” – Amalie Skram, Camilla Collett, Cora Sandel og Sigrid Undset. Tradisjonelle akademiske kilder var nærmest ikke-eksisterende, og hedersprisvinneren ble henvist til å tråle landets antikvariater på jakt etter fortidens kvinnelige forfattere.

I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn.

Med årene har hun skrevet flere innsiktsfulle biografier og verk som har bidratt til å rette opp det skjeve inntrykket. Prisvinneren har tatt på seg rollen som folkeopplyser og hun har åpnet mange nordmenns øyne for forfattere som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen.

Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder, i en alder av 81 år. Brages hederspris 2016 går til Elisabeth Aasen.»

 

Hovedfoto: Pax forlag