Havboka vinner britisk pris

Morten A.Strøksnes (foto: Cathrine Strøm)

Morten A. Strøksnes'er tildelt Wanderlust Adventure Travel Book of the Year.

Morten A. Strøksnes kritikerroste Havboka mottok i går kveld Wanderlust Adventure Travel Book of the Year. Prisen er en av de syv kategoriene i The Edward Stanford Travel Writing Awards, og har for øye å feire og løfte frem verdens beste reiselitteratur. Prisutdeler var den ikke helt ukjente globeltrotteren Michael Palin.

Havboka ble i høst lansert i USA og Storbritannia. Som i de øvrige landene boka har utkommet i, blant annet Tyskland og Nederland, fikk den svært god mottagelse. «En storslått fisketur som trekker inn fascinerende sjøhistorie i et ramsalt øko-eventyr», skrev Publishers Weekly i en «Starred review», «Moby Dick møter Knausgårds Min kamp» het det i The Vice Reader mens The Daily Telegraph plukket ut Havboka som en av «Sommerens må-lese bøker 2017». The New York Times’ anmelder mente det var «litt som om Geoff Dyer hadde skrevet Haisommer» – og i The Spectator ble boka beskrevet som «et mediterende og undrende verk, med en horisont like vid og åpen som den nordiske kysten han så vakkert fremkaller».

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965 og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico. Høsten 2015 utkom Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider.  For denne mottok Strøksnes Brageprisen og Kritikerprisen. Havboka er så langt solgt til 24 land. Opplaget i Norge er nå 74 000 eksemplarer.